نحوه جمع آوری نمونه چگونه است؟
– حداقل باید 5 گرم مدفوع در ظرفهای مخصوص استریل جمع آوری شود.
-نمونه مدفوع فرمدار(سفت) باید حداکثر 2 ساعت پس از جمع آوری به آزمایشگاه ارسال شود در غیر این صورت باید به ظرفهای حاوی نگهدارنده (فرمالین 10 درصد) منتقل شود.
-نمونههای آبکی احتمالاً حاوی تروفوزوئیت هستند بنابراین باید حداکثر 30 دقیقه بعد از جمعآوری به آزمایشگاه ارسال شوند. در غیر این صورت حرکت این انگلها در زیر میکروسکوپ مشاهده نخواهد شد.
-نمونه نباید با موادی مانند ادرار، آب و یا دستمال توالت آلوده شود.
-برای کودکان از کیسههای مخصوص استفاده می شود. (دقت کنید که نمونه داخل پوشک برای آزمایش مناسب نیست)
– نمونه برداری از قسمت موکوئیدی، خونی یا آبکی مدفوع توصیه میشود.
بهترین روشهای انجام تست کدامند؟
روش تغلیظ:
روش تغلیظ با حذف مواد اضافی شانس شناسایی تعداد کم انگلها را افزایش میدهد. این روش خود به دو تکنیک فلوتاسیون(شناورسازی) و سدیمانتاسیون(رسوبی) تقسیم میشود.
در تکنیک فلوتاسیون، محلولهای با چگالی بالاتر نسبت به موجودات زنده به سوسپانسون مدفوع اضافه میشوند. این محلولها مواد اضافی مدفوع را به پایین منتقل و انگلها را در سطح مایع شناور میکنند. عدم شناور شدن بعضی از کیستها و تخمها و تخریب دیواره آنها از معایب این روش است.
در تکنیک سدیمانتاسیون محلولهای با چگالی بالاتر نسبت به موجودات زنده به سوسپانسون مدفوع اضافه میشوند. این محلولها غلظت انگل را در رسوب حاصل از سانتریفیوژ افزایش میدهند. وجود مواد اضافی در رسوب انگلی از معایب این روش است.
روش مستقیم میکروسکوپی:
در این روش مقدار مشخص مدفوع با یک قطره سرم فیزیولوژی بر روی یک اسلاید تمیز مخلوط میشود. حرکت تروفوزوئیدهای زنده درون سوسپانسیون به وسیله میکروسکوپ با عدسی 40 قابل مشاهده است.
در این روش مقدار مشخص مدفوع با یک قطره لوگول (یُد) بر روی یک اسلاید تمیز مخلوط میشود. محلول ید ساختارهای داخلی انگل و کیستها را رنگ آمیزی میکند که باعث بهبود قدرت تشخیص میشود.
روش مستقیم میکروسکوپی به علت صرفهجویی در زمان و ساده بودن نحوه انجام آزمایش در آزمایشگاههای تشخیص پزشکی کاربرد بیشتری دارد.
چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست میشود؟
-عدم رعایت شرایط قبل از انجام آزمایش
-عدم رعایت نحوه نمونهگیری صحیح
– این تست برای بیمارانی که بیشتر از سه روز در بیمارستان بستری بوده اند مفید نیست زیرا عفونتهای انگلی به طور معمول در محیط بیمارستان یافت میشوند.
در آزمایش مدفوع انگلها به وسیله میکروسکوپ با عدسی 40 بررسی میشوند.