preloader

Human immunodeficiency virus(HIV)

آزمایش HIV:

آزمایش ایدز که غربالگری ( HIV) نیز نامیده می‌شود، تنها راه برای اطلاع از ابتلا به این ویروس است. برای این آزمایش چندین نوع آزمایش خون یا سایر مایعات بدن شما را بررسی می‌کنند تا ببینند آیا شما به این بیماری مبتلا هستید یا خیر. باید بدانید که اکثر آزمایش‌ها نمی‌توانند اچ ‌آی ‌وی را فوراً تشخیص دهند، زیرا بدن شما زمان می‌برد تا آنتی‌ بادی بسازد یا تعداد کافی ویروس در درون شما رشد کند. در این مطلب قصد داریم به آزمایش ایدز و انواع آن بپردازیم.

اهمیت آزمایش ایدز

اگر به ویروس ایدز مبتلا هستید، تشخیص سریع به این معنی است که می‌توانید فوراً درمان را شروع کنید تا بتوانید زندگی طولانی و به دور از بیماری داشته باشید. همچنین با اطلاع از ابتلا به ایدز می‌توانید اقداماتی لازم برای جلوگیری از انتقال ویروس به افراد دیگر را انجام دهید. در این راستا زنان باردار باید آزمایش ایدز را حتماً انجام دهند. زیرا درمان زودهنگام به این معنی است که احتمال انتقال آن به کودک کاهش می‌یابد.

انواع آزمایش ایدز چیست؟

برای تشخیص بیماری ایدز سه نوع آزمایش وجود دارد:

*تست اسید نوکلئیک (NAT)

*تست آنتی ژن/آنتی بادی

*تست آنتی بادی.

آزمایش (HIV) معمولاً روی خون یا مایع دهان انجام می‌شود. این آزمایش همچنین ممکن است روی ادرار نیز انجام شود.

(NAT)

این آزمایش به دنبال ویروس واقعی در خون می‌گردد و شامل گرفتن خون از رگ‌ها می‌شود. این آزمایش می‌تواند تشخیص دهد که آیا فرد (HIV) دارد یا اینکه چه مقدار ویروس در خون او موجود است. در حالی که یک (NAT) می‌تواند (HIV) را زودتر از انواع دیگر آزمایش‌ها تشخیص دهد، این آزمایش بسیار گران است و به طور معمول برای غربالگری افراد استفاده نمی‌شود، مگر اینکه اخیراً در معرض خطر یا قرار گرفتن در معرض احتمالی قرار گرفته باشید و علائم اولیه عفونت (HIV) را نشان دهید.

آزمایش آنتی ژن/آنتی بادی

این آزمایش، آنتی بادی و آنتی ژن (HIV) را بررسی می‌کند. هنگامی که در معرض ویروس‌هایی مانند (HIV) قرار می‌گیرید، آنتی بادی‌ها توسط سیستم ایمنی بدن شما تولید می‌شود. آنتی ژن‌ها مواد خارجی هستند که باعث می‌شوند سیستم ایمنی بدن شما فعال شود.

 

اگر (HIV) دارید، آنتی ژنی به نام (p24) حتی قبل از ایجاد آنتی بادی تولید می‌شود. آزمایش‌های آنتی ژن/آنتی بادی برای آزمایش انجام شده در آزمایشگاه توصیه می‌شود و اکنون در ایالات متحده رایج است. این آزمایش نیز شامل گرفتن خون از رگ‌ها می‌شود.

آزمایش‌های آنتی بادی (HIV) فقط به دنبال آنتی بادی‌های (HIV) در خون یا مایع دهان شما هستند. به طور کلی، آزمایش‌های آنتی ‌بادی می‌توانند (HIV) را در سریع ترین زمان پس از عفونت و سریع تر از آزمایش‌هایی که با خون ناشی از تست‌های داروخانه‌ای یا مایعات دهانی انجام می‌شوند، تشخیص می‌دهند. اکثر تست‌های سریع و تنها آزمایش تأیید شده در حال حاضر تست‌های آنتی‌بادی هستند.

چه کسی باید آزمایش (HIV) بدهد؟

همه افراد بین 13 تا 64 سال بهتر است حداقل یک بار آزمایش (HIV) انجام دهند. اگر در معرض خطر ابتلا به اچ آی وی هستید، باید حداقل یک بار در سال آزمایش شوید، از جمله اگر شرایط زیر را دارید باید همیشه آزمایش ایدز را انجام دهید:

-اگر رابطه جنسی متعددی دارید.

-داشتن رابطه جنسی محافظت نشده با فردی که (HIV) مثبت یا فرد مشکوک به ایدز

-تزریق مواد مخدر با سوزن، سرنگ یا وسیله آلوده به ویروس اچ آی وی

-آزمایش سل، هپاتیت یا هر بیماری مقاربتی از جمله سیفلیس، سوزاک، کلامیدیا یا تبخال

-برقراری رابطه جنسی با کسی که سابقه هر یک از موارد فوق را دارد

 

چرا تشخیص زودهنگام ایدز و شروع به‌موقع درمان اهمیت دارد؟

پس از تشخیص ابتلا به HIV، بلافاصله درمان دارویی با تجویز داروهای ضد رتروویروسی آغاز می‌شود. پروسه درمانی به‌موقع، از آن جهت مهم است که داروهای تجویز شده قادرند به طور چشمگیری از پیشروی HIV در بدن و سوق دادن فرد به سمت ایدز جلوگیری کنند. مصرف داروهای HIV برای همه افراد مبتلا ضروری است. مصرف داروهای HIV چندین مزیت کلیدی دارد که مهمترین آن‌ها به قرار زیر است:

  • بار ویروس را در خون کاهش می‌دهد به طوری‌که نمی‌توان ذرات ویروس را در آزمایش خون شناسایی کرد.
  •  از سرایت ویروس به جنین در حین بارداری جلوگیری می‌کند.
  •  ازسرایت ویروس به شریک جنسی جلوگیری می‌کند.
  •  سبب تقویت سیستم ایمنی و برگشتن سلول‌های CD4 به حالت نرمال می‌شود.

بهترین زمان برای آزمایش ایدز بعد از رابطه پرخطر

آزمایش آنتی ژن/آنتی بادی که بر روی خون ورید انجام می شود، معمولاً می تواند عفونت HIV را ۱۸ تا ۴۵ روز پس از قرار گرفتن در معرض آن تشخیص دهد. پس می‌توان گفت مناسب‌ ترین زمان آزمایش ایدز بین چند هفته تا نهایتا چند ماه پس از ابتلا است. انجام این تست برای افرادی که رفتارهای پرخطر داشتند، لازم است. همچنین انجام تست ایدز به عنوان یکی از تست‌های آمادگی قبل از دوران بارداری توصیه می‌شود. انجام آزمایش HIV برای افرادی که سابقه انتقال خون داشتند هم لازم و ضروری است.