preloader

CRP در آزمایش خون

منظور از CRP (C-reactive protein)، پروتئین واکنشی C است. این ماده به صورت کاملاً طبیعی حین انجام فرآیندی در کبد تولید و به جریان خون وارد می شود. کاربرد اصلی این پروتئین واکنشی هنگامی نمایان می شود که بدن دچار بیماری های عفونی و التهابی می شود. این پروتئین با ورود به جریان خون همراه با سایر پروتئین های دیگر از کبد عبور می کند. پروتئین واکنشی C وظیفه دارد تا بخش آسیب دیده را ترمیم و درمان کند.به طور معمول، سطح پروتئین واکنش پذیر C در خون میزان قابل توجهی نیست. از این رو سطح بالای CRP در خون می تواند نشان دهنده عفونت جدی یا اختلالات دیگر در سیستم بدن باشد.

 

علت تجویز آزمایش CRP

آزمایش CRP یکی از تست هایی است که در جهت نظارت یا شناسایی شرایطی که باعث التهاب می شوند، مورد استفاده قرار گیرد.این شرایط می تواند شامل موارد ذیل باشد:
  1. عفونت های باکتریایی همچون سپسیس
  2. عفونت قارچی
  3. بیماری التهابی روده (اختلالاتی که موجب تورم و خونریزی در روده می شود.)
  4. اختلالات خود ایمنی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید
  5. عفونت استخوان (استئومیلیت)

شرایط لازم برای آزمایش crp

برای آنکه به نتایج واقعی و بدون خطای آزمایش crp quantitative دست یابید، لازم است قبل از انجام این آزمایش، از انجام فعالیت های ورزشی سنگین خودداری کنید. چرا که این امر زمینه ساز افزایش ناگهانی سطح CRP بدن و تغییر در میزان نرمال آزمایش crp quantitative خواهد شد.در ضمن اگر برای درمان برخی از بیماری ها از داروهای خاص استفاده می کنید بهتر است قبل از آزمایش، این موضوع را به اطلاع تکنسین آزمایشگاه برسانید.
در انتها متذکر می شویم که برای انجام آزمایش crp quantitative نیازی به ناشتا بودن نیست.

 

تفسیر نتایج آزمایش crp

در پاسخ به سؤال crp در آزمایش خون باید چند باشد؟ می توان گفت میزان نرمال این آزمایش در افراد بزرگسال بین ۱ تا ۳ میلی گرم در واحد لیتر خون است.
مقادیر بیشتر و کمتر از حالت نرمال نیز نشان دهنده ابتلا به عفونت و التهاب خواهد بود.
البته کم بودن crp از حالت نرمال، دارای خطرات و عوارض کمتری نسبت به بالا بودن پروتئین واکنشی در بدن دارد.
ضمناً این نکته را در نظر داشته بودن که بالا بودن سطح crp در بدن افراد، همیشه نشان دهنده ابتلا به التهاب و عفونت نخواهد بود. چرا که در موارد خاصی مانند داشتن اضافه وزن و سیگاری بودن فرد نیز احتمال بالا بودن crp وجود دارد.

علائم مرتبط با سطح غیر طبیعی CRP

همانطور که گفته شد، تغییر سطح crp بدن همراه با علائم و نشانه هایی بروز می کند.
لذا در صورت مشاهده علائم زیر، احتمال تغییر در میزان نرمال آزمایش crp quantitative وجود خواهد داشت:

  1. انقباض و یا ضعف ماهیچه ها
  2. کاهش وزن شدید
  3. درد مفاصل
  4. حالت تهوع و بی اشتهایی
  5. سردرد و تب و لرز شدید
  6. ایجاد کهیرهای پوستی بدون سابقه
  7. کاهش سطح هوشیاری
  8. سردرد میگرنی و سرگیجه
  9. اختلال در تنفس طبیعی
  10. زیاد شدن تعداد ضربان قلب
  11. اسهال مداوم

 

CRP مثبت نشان دهنده کدام بیماری است؟

همانطور که اشاره کردیم، نتیجه مثبت این آزمایش وجود التهاب در بدن را شناسایی می کند.
بنابراین عواملی که باعث ایجاد التهاب شود، در مثبت بودن نتیجه این آزمایش تاثیر گذار هستند. بنابراین CRP مثبت نمی تواند یک نوع بیماری خاص را پیش بینی کند. بلکه با توجه به اینکه عوامل بسیاری می توانند سطح این پروتئین را در خون بالا ببرند، این تست یک آزمایش غیر اختصاصی است.

بعضی از مطالعات نشان می دهند که ارتباط با اهمیتی بین سطح بالای CRP در خون و افزایش احتمال حمله قلبی یا سکته مغزی وجود دارد. احتمال بروز حمله قلبی در بین آقایان بالغ سالم، افرادی که از CRP بالاتری برخوردار هستند، سه برابر بیشتر از افرادی است که CRP پایین دارند.