مراحل پیشرفت بیماری پارکینسون
با توجه به بررسیهای بالینی که بر روی بیماران مبتلابه پارکینسون انجامشده، پیشرفت این بیماری در ۵ مرحله صورت میگیرد. این طبقهبندی و آشنایی با مراحل، به پزشکان کمک میکند تا متوجه شوند که بیمار در چه مرحلهای قرار دارد تا درمانهای لازم را تجویز کنند. مراحل بیماری پارکینسون شامل موارد زیر است:
مرحله اول
مراحل اولیه بیماری پارکینسون بهصورت عمده شامل بروز و شناسایی اولیه علائم بیماری است. در مرحله اول اغلب نشانههای کمی از بیماری مشاهدهشده که معمولاً در بین بیماران، لرزش یکی از دستها یا پاها بسیار رایج است. در این مرحله از بیماری، ممکن است عدم تعادل خفیف درراه رفتن یا ایستادن بیمار مشاهده شود، یا در برخی مواقع حالات چهره و صورت او تغییر کند. البته که این نشانهها معمولاً موجب اختلال در زندگی روزانه فرد نمیشوند؛ اما بهتر است که توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب تشخیص داده و درمان آغاز شود.
مرحله دوم
در مرحله دوم از مراحل بیماری پارکینسون، علائم بیماری شدت بیشتری پیدا میکند. ورود به این مرحله متناسب با شرایط جسمی و روحی بیمار ممکن است چند ماه یا چند سال طول بکشد؛ بنابراین، توجه به وضعیت بیمار در مرحله نخست و این مرحله بسیار لازم و حیاتی است. افزایش شدت نشانهها بهصورت سفت شدن عضلات دو طرف بدن در قسمت دستها یا پاها، ایجاد مشکل در تکلم و حفظ تعادل بدن هنگام ایستادن، بهعنوان بعضی از علائم مرحله دوم پارکینسون به شمار میروند. در این مرحله هم با کنترل بیماری، فرد میتواند به انجام کارهای روزانه خود ادامه دهد.
مرحله سوم
این مرحله از مراحل بیماری پارکینسون، مرحله میانی رشد پارکینسون به شمار میرود. در این مرحله شدت علائم مرحله دوم بیشتر میشود. همچنین نشانههای دیگری مثل عدم تعادل هنگام انجام کارهای روزانه، واکنشهای کند و آرام نسبت به اتفاقات محیطی نیز دیدهشده و بهطورکلی حرکات بیمار بسیار کند میشود. علاوه بر دارودرمانی از فیزیوتراپی نیز در این مرحله استفاده میشود. در مرحله سوم پارکینسون، بیمار نیاز به کمک و توجه بیشتری برای انجام کارهای شخصی مانند لباس پوشیدن، راه رفتن و غذا پختن دارد.
مرحله چهارم
مرحله چهارم و پنجم از مراحل آخر بیماری پارکینسون بهحساب میآیند. در مرحله چهارم، خشکی عضلات و کند شدن حرکات بدنی افزایشیافته و در مواردی ممکن است شدت لرزش بدن کاهش یابد؛ اما بااینوجود راه رفتن و حفظ تعادل بدن بسیار سخت است. در این مرحله از بیماری، بهتر است همواره فردی در کنار بیمار باشد تا در انجام کارهای روزانه به او کمک کند. همچنین ادامه داشتن جلسات فیزیوتراپی و استفاده از واکر هنگام راه رفتن میتواند مفید باشد.
مرحله پنجم
مرحله پنجم که آخرین مرحله از پیشرفت بیماری پارکینسون است، شامل علائم مزمن بیماری است. در این مرحله سفت شدن عضلات و ناتوانی درحرکت دیده میشود. مراقبت روزانه در مرحله آخر بسیار واجب و حیاتی است؛ زیرا اغلب بیماران به دلیل مشکلات حرکتی قادر به انجام فعالیتهای روزانه خود نیستند. استفاده از ویلچر، واکر و فیزیوتراپی بسیار کمککننده است. برخی مشکلات روانشناختی و عصبی مثل توهم، گیجی، مشکل در بلع مواد غذایی و زوال عقل نیز ممکن است در بیماران مشاهده شود.
تشخیص پارکینسون با ازمایش خون
درحال حاضر، هیچ آزمایش خون، اسکن مغز یا سایر اندازه گیری های عینی برای تشخیص این بیماری وجود ندارد و در کل این بیماری با آزمایش کلینیکی تشخیص داده می شود.در مطالعه جدید بر پروتئین خون موسوم به neurofilament (NfL) تمرکز شده است. این پروتئین بخشی از سلول های عصبی است که به هنگام مرگ سلولی آزاد می شود.
تحقیق نشان داده است که افراد مبتلا به سایر مشکلات حرکتی شبیه پارکینسون دارای میزان بالای NfL در مایع نخاعی شان هستند اما تنها راه تشخیص آن تست دردناک کشیدن مایع نخاعی و آزمایش آن است.در شیوه جدید محققان توانستند با انجام تست ultrasensitiveمیزان NfL خون را اندازه گیری کنند. در این مطالعه بالغ بر ۵۰۰ نفر از سوئد و انگلستان مورد آزمایش قرار گرفتند.محققان میزان درستی این تست را ۷۰ درصد اعلام کردند.