preloader

ویتامین B12چیست ؟

ویتامین B12 (کوبالامین) برای بافت عصبی، عملکرد مغز و گلبول های قرمز حیاتی است. منبع این ویتامین حیوانی است. افرادی که در رژیم غذایی آنها B12 کم است می توانند از مکمل آن استفاده کنند. کمبود این ویتامین زمانی رخ می دهد که سطح این ویتامین برای پاسخگویی به نیازهای بدن کم باشد. B12 ویتامین محلول در آب است. بدن می تواند آن را تا 4 سال ذخیره کند و ب12 اضافه را از طریق ادرار دفع می کند. B12 بزرگترین و از نظر ساختاری پیچیده ترین ویتامین است.

نقش ویتامین B12 در بدن

ویتامین B12 یک ویتامین ضروری برای عملکرد اعصاب، سوخت و ساز، خونسازی و… است. کمبود ویتامین B12 در بدن می‌تواند عملکرد اعصاب محیطی و مرکزی را تحت تاثیر قرار دهد و سبب ایجاد بیماری‌هایی همچون افسردگی شود. علاوه بر این، کمبود ویتامین B12 در بدن، می‌تواند علت خستگی دائمی، ضعف و عدم تمرکز باشد. ویتامین B12 همچنین، یکی از پیش‌نیازهای مهم در تولید گلبول قرمز است و در صورت کمبود ویتامین B12  کم‌خونی و به دنبال آن فشار خون پایین بروز می‌کند. همچنین یکی از ویتامین‌های مورد نیاز برای تیروئید که برای عملکرد صحیح آن ضروری است، ویتامین ب ۱۲ است و همین ارتباط بین ویتامین B12 و تیروئید، بیماری‌هایی که به دنبال کمبود ویتامین ب ۱۲ اتفاق می‌افتد را توجیه می‌کند. از سایر علائم کمبود ویتامین B12  می‌توان به سرگیجه، اضطراب، کم‌شدن کیفیت پوست و دوبینی اشاره کرد

خواص ویتامین B12 برای بدن

ویتامین B12 برای فرآیندهای مختلف بدن مانند عملکرد طبیعی مغز و سیستم عصبی، عملکرد مناسب شناختی، تشکیل گلبول های قرمز، پیشگیری از کم خونی، جلوگیری از ناهنجاری های مادرزادی، کمک به محافظت از چشم در برابر دژنراسیون ماکولا و تولید انرژی مهم است. این ویتامین برای خون ضروری است. وقتی بدن B12 کافی نداشته باشد، منجر به کاهش تولید طبیعی گلبول‌های قرمز خون می‌شود که در رساندن اکسیژن اختلال ایجاد می‌کند. 

منابع ویتامین B 12 چیست؟

ویتامین B12 به طور طبیعی در بسیاری از محصولات حیوانی وجود دارد. این ویتامین معمولا در مواد غذایی گیاهی دیده نمی شود، منابع غذایی خوب ویتامین B12 شامل گوشت گاو، طیور، گوشت بره، ماهی، محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست، برخی از محصولات غذایی حاوی مخمر و تخم مرغ است. علاوه بر این، تولیدکنندگان، برخی انواع شیر گیاهی و غلات صبحانه را با B12 غنی می کنند. با اینکه ویتامین ب12 در انواع غذاها یافت می شود، برخی افراد در معرض افزایش خطر ابتلا به کمبود آن هستند. گروه‌های در معرض خطر شامل افراد مسن، گیاهخواران و افراد مبتلا به بیماری های خاص مانند بیماری سلیاک هستند.

کمبود ویتامین B12

کمبود ویتامین B12 یا کوبالامین (سیانوکوبالامین) مانند فقر دیگر مواد معدنی و ویتامین‌های مورد نیاز بدن، می‌تواند باعث بروز برخی علائم بیماری و اختلالات جسمی و روحی شود. ویتامین‌ها، مهم‌ترین ترکیبات لازم برای تنظیم سوخت‌وساز بدن هستند و کمبود آن‌ها، عواقبی را به دنبال خواهد داشت. ویتامین B12 به‌عنوان ویتامین «انرژی» نیز شناخته می‌شود. برخی این ویتامین را به‌عنوان داروی معجزه‌آسای کاهش وزن در نظر می‌گیرند و ازاین‌رو، در کلینیک‌های کاهش وزن و زیبایی از محبوبیت قابل‌توجهی برخوردار شده است. کمبود ویتامین B12 درصورتی‌که به‌موقع تشخیص داده نشود، می‌توانند عوارض جدی و خطرناک برای فرد به همراه داشته باشند.
این نوع ویتامین در بدن قابل تولید نیست و باید توسط رژیم غذایی تامین شود. بیشتر بزرگسالان برای تامین نیاز روزانه خود به‌اندازه کافی از غذاهای حاوی این ویتامین یا مکمل‌ها استفاده می‌کنند .
برای اینکه بدن شما ویتامین B12 را از غذایی که می خورید جذب کند، دو اتفاق باید بیفتد:
ابتدا، اسید کلریدریک موجود در معده شما ویتامین B12 را از غذایی که در آن بود حذف می کند. سپس، ویتامین B12 با چیزی به نام فاکتور ذاتی ترکیب می شود، پروتئینی که توسط معده شما ساخته می شود. ویتامین B12 سپس می تواند توسط دستگاه گوارش شما جذب شود. برخی از افراد دارای یک بیماری نادر به نام کم خونی پرنیشیوز هستند که به این معنی است که معده آنها فاکتور ذاتی را ایجاد نمی کند. به همین دلیل، بدن آنها نمی تواند ویتامین B12 را به درستی جذب کند که باعث کمبود ویتامین B12 می شود.

نشانه کمبود ویتامین 12

1. خستگی
2. پوست رنگ پریده یا زرد
3. سردرد
4. علائم افسردگی
5. مشکلات گوارشی
6. مشکل در تمرکز و اختلال ذهنی
7. درد و التهاب دهان و زبان
8. پارستزی در دست و پا

علائم فیزیکی عمومی کمبود ویتامین B12

*احساس خستگی یا ضعف بسیار
*احساس تهوع، استفراغ یا اسهال
*مثل همیشه احساس گرسنگی نمی کند
*کاهش وزن
*داشتن درد در دهان یا زبان
*داشتن پوست زرد رنگ


علائم عصبی کمبود ویتامین B12

*بی حسی یا گزگز در دست ها و پاها
*مشکلات بینایی
*در به خاطر سپردن چیزها مشکل دارید یا به راحتی گیج می شوید
*مثل همیشه در راه رفتن یا صحبت کردن مشکل دارید
اگر مشکلات عصبی ناشی از کمبود ویتامین B12 ایجاد شود، ممکن است برگشت پذیر نباشند


علائم روانشناختی کمبود ویتامین B12

*احساس افسردگی
*احساس تحریک پذیری
*تجربه تغییر در احساس و رفتار خود