preloader

آزمایش ازدواج

آزمایش های قبل از ازدواج از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، چرا که برای آغاز یک زندگی سالم، مسلماً چیزی جز سلامت و صحت طرفین ملاک نیست. به همین منظور، عروس و داماد با مراجعه به محضر از انجام پاره‌ای آزمایشات مطلع می‌شوند. محضر، زوجین را با معرفی‌نامه عکس‌دار مهرشده به آزمایشگاه می‌فرستد. با انجلم این آزمایشات می توان از صحت و سلامت زوجین، سابقه بیماری ها در خود فرد و خانواده وی برای جلوگیری از وقوع بیماری ها و تولید نوزادان بیمار اطمینان حاصل کرد. باید به این نکته اشاره کرد که آزمایشات قبل از ازدواج به دو صورت ازمایش خون و آزمایش ادرارانجام می شود.

 

آزمایش ازدواج به دلایل زیر از اهمیت بالایی برخوردار است:

پیشگیری از بیماری‌ها:
با انجام آزمایش‌های لازم، زوجین می‌توانند از وجود بیماری‌های عفونی مانند سیفلیس، ایدز و هپاتیت مطلع شوند.
شناسایی مشکلات ژنتیکی:
آزمایش‌هایی مانند تست تالاسمی می‌تواند به شناسایی مشکلات ژنتیکی کمک کند که ممکن است بر روی فرزندان تأثیر بگذارد.
ایجاد آگاهی:
این آزمایش‌ها به زوجین کمک می‌کند تا از وضعیت سلامت یکدیگر مطلع شوند و در صورت نیاز اقدامات لازم را انجام دهند.

 

انواع آزمایش های لازم قبل از ازدواج 

  1. آزمایش تالاسمی
  2. آزمایش عدم اعتیاد
  3. آزمایش بررسی بیماری سفلیس
 

آزمایش تالاسمی

 آزمایش CBC بر روی نمونه خون گرفته شده از مردان انجام می شود. در صورت غیر طبیعی بودن این آزمایش از خانم ها نمونه خون گرفته و آزمایش CBC انجام می شود. اگر نتیجه آزمایش غیرطبیعی باشد (آزمایش CBC هر دونفر MCV<80 و یا MCH<27 باشد) این افراد به بررسی های بیشتری از نظر ابتلا به تالاسمی مینور احتیاج دارند و آزمایش HB الکتروفورز برای آنها انجام می شود.
اگر HbA2>3.5  در هر دو نفر باشد، و زوجین ناقل سالم (مبتلا به تالاسمی مینور) می باشند و حتما باید مشاوره ژنتیکی ویژه انجام دهند زیرا احتمال اینکه نوزاد آنها مبتلا به تالاسمی ماژور باشد، بالا می باشد (در حدود 25 درصد) که با مشکلات بسیار زیادی مواجه خواهند شد و طول عمر این افراد کاهش پیدا می کند. در واقع با ازدواج یک زن با مرد مبتلا به تالاسمی مینور، در هر بارداري، 25 درصد احتمال ماژور بودن و ابتلاي جنین به بیماري، 50 درصد احتمال ناقل بودن و 25 درصد احتمال سالم بودن آن وجود دارد.
اگر در هریک از این افراد یا در هر دو نفر HbA2<3.5  باشد ، بیماری فقر اهن  می باشد و درمان لازم صورت می گیرد.
 

آزمایش عدم اعتیاد

برای این آزمایش از هر دو نفر نمونه ادرار گرفته می شود. یک هفته قبل از آزمایش از مصرف برخی داروها مانند کدئین خودداری کنید. اگر داروی خاصی مصرف می کنید، حتماً قبل از انجام آزمایش با پزشک خود مشورت کنید، تا در صورت امکان از چند روز قبل از انجام این تست مصرف آن را متوقف کنید.

آزمایش بررسی بیماری سفلیس

آزمایش VDRL برای بررسی فرد از نظر ابتلا به بیماری سفلیس که یک بیماری مقاربتی عفونی  است انجام می شود. این آزمایش برای آقایان اجباری است.
عامل این بیماری نوعی باکتری به نام ترپونما پالیدوم است. افراد مبتلا می‌توانند سال‌ها بدون بروز هیچ علائمی ناقل این بیماری باشند. راه اصلی انتقال این بیماری از طریق تماس جنسی است، اما از طریق تماس مستقیم پوستی یا غشای مخاطی با زخم‌های فرد بیمار(شانکر) نیز از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. همچنین این بیماری می تواند از مادر به جنین نیز منتقل شود.

آزمایش HIV/STDو هپاتیت Bو C آزمایش های مربوط به بیماری‌های ژنتیکی و ناباروری در لیست  آزمایش های اختیاری  قبل ازدواج  هستند و درصورت درخواست زوجین انجام می شوند

 

مدارک لازم برای انجام آزمایش

برای انجام آزمایش ازدواج، شناسنامه، کارت ملی، برگه معرفینامه محضر و عکس زوجین لازم است.
این مدارک باید به مرکز مربوطه ارائه شود تا فرایند آزمایش آغاز گردد. معمولاً نتایج این آزمایش‌ها در مدت حداکثر سه روز کاری آماده می‌شود.