سطح هدف A1c
سطح هدف A1c برای افراد مبتلا به دیابت معمولاً کمتر از ۷٪ است. هرچه سطح هموگلوبین A1c بالاتر باشد، خطر ابتلا به عوارض مرتبط با دیابت بیشتر است. افرادی که به مدت طولانی دیابت خود را درمان نکنند، ممکن است نتیجهی آزمایش بیشتر از ۸ درصد باشد.
ترکیب رژیم غذایی، ورزش و دارو میتواند سطح قند خونتان را پایین بیاورد.در افراد مبتلا به بیماریهای مرتبط با هموگلوبین، مانند کمخونی، ممکن است نتایج این آزمایش گمراهکننده باشد. سایر مواردی که میتوانند بر نتایج هموگلوبین A1c تأثیر بگذارند شامل: مکملهایی مانند ویتامین C و E و سطح کلسترول بالا است. بیماری کلیوی و بیماری کبد نیز ممکن است بر نتایج این آزمایش تأثیر بگذارد.
هر چندوقت یکبار باید این آزمایش را انجام داد؟
به محض تشخیص ابتلا به دیابت، احتمالاً پزشک بخواهد که آزمایش A1c را انجام دهید. همچنین اگر پزشک مشکوک شود که به دیابت مبتلا هستید این آزمایش را تجویز میکند. این آزمایش یک سطح هدف را تعیین میکند تا بتوان میزان قند خون را بهخوبی کنترل کرد.
بازهی زمانی انجام آزمایش به موارد زیر مربوط است:
نوع دیابت
مدیریت قند خون
برنامه درمانی
اگر به پیشدیابت مبتلا هستید، احتمالاً سالی یکبار این آزمایش را انجام دهید، زیرا احتمال ابتلایتان یه دیابت زیاد است.
اگر به دیابت نوع دو مبتلا هستید و از انسولین استفاده نمیکنید و سطح قند خونتان معمولاً در محدودهی هدف قرار دارد، ممکن است دوبار در سال به این آزمایش نیاز داشته باشید.
اگر به دیابت نوع یک مبتلا هستید، میتوانید سالی ۳ تا ۴ بار این آزمایش را انجام دهید.
همچنین اگر برنامهی دیابتتان تغییر کند یا شروع به مصرف داروی جدیدی کنید، ممکن است به آزمایشهای بیشتری نیاز داشته باشید.
این آزمایش نیاز به ناشتایی ندارد و میتوانید درهر ساعت از روز آن را انجام دهید.
دیابت پایان راه نیست!
چه ارتباطی بین آزمایش HbA1C و سن افراد وجود دارد؟
غلظت HbA1c در خون با افزایش یافتن سن افراد زیاد می شود و به همین خاطر بیماری دیابت و پیش دیابت هم در گروه های سنی بالاتر شیوع بیشتری دارد. بر حسب مطالعات آماری انجام شده، ۳ درصد از افراد بالغ ۱۸ تا ۴۴ سال مبتلا به بیماری دیابت هستند و در بزرگ سالان ۴۵ تا 64 این نسبت به ۱۲.۴ درصد می رسد. در گروه سنی ۶۵ تا ۷۵ سال مقدار شیوع دیابت ۲۱.۴ درصد و در افراد سالخورده بزرگ تر از ۷۵ سال حدود ۲۱.۸ درصد می باشد.
دلیل بالا بودن مقدار HbA1C در آزمایش خون
برخی از عوامل خطر احتمال بالا رفتن قند خون و مبتلا شدن به بیماری دیابت را زیاد می کند. از دلیل های خطر ابتلا به بیماری دیابت و بالا بودن مقدار HbA1C در آزمایش خون سابقه های خانوادگی فرد، BMI بالای ۲۵، سابقه فشار خون بالا، سابقه بیماری های قلبی و انجام ندادن فعالیت بدنی می توان بیان کرد.
علایم های بالا بودن HbA1C در آزمایش خون
نشانه هیپرگلیسمی (افزایش قند خون) در واقع بالا بودن HbA1C در نتیجه آزمایش در شخص مبتلا به بیماری دیابت به آهستگی نشان داده می شود. در برخی موارد، تا وقتی که سطح قند خون خیلی بالا نباشد، ممکن است هیچ گونه نشانه ای وجود نداشته باشد اما در صورت بروز علائم، علایم شایع بالا بودن HbA1C در نتیجه آزمایش به شکل زیر خواهد بود:
افزایش یافتن تشنگی و خشکی در دهان
تکرار در ادرار
خستگی
تاری در دید
کاهش وزن به صورت ناخواسته
مبتلای پی در پی به عفونت هایی مثل برفک، عفونت مثانه و عفونت های پوستی
اگر هر یک از موارد بالا را در خود حس کردید، به پزشک مراجعه نمایید. با داشتن این علائم پزشک آزمایش HbA1C را برای بررسی کردن وضعیت قند خون شما تجویز میکند.
خود ندارند.
اما این بیماری خطرناک و مادامالعمر، در صورت تشخیص بهموقع و رعایت دستورالعملهای پزشک، کاملا قابلکنترل است. بهعنوان یک فرد دیابتی میتوانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، بهشرطی که توصیههای پزشک را در مورد نظارت و درمان بهدرستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها بجله را از