preloader

غربالگری بارداری چیست؟

غربالگری در دوران بارداری

در دوران بارداری طیف وسیعی از آزمایش ها به شما ارائه می شود. این موارد می تواند شامل غربالگری و آزمایش های تشخیصی باشد تا مشخص شود آیا نوزاد شما دارای بیماری است یا خیر. هر زن بارداری در صورت تمایل می تواند آزمایش های غربالگری قبل از تولد را انجام دهد.

 

غربالگری ژنتیک

بسیاری از ناهنجاری‌های ژنتیکی را می توان قبل از تولد تشخیص داد. اگر شما یا همسرتان سابقه‌ی خانوادگی اختلالات ژنتیکی دارید‌، پزشک شما ممکن است آزمایش ژنتیکی را در دوران بارداری توصیه کند. همچنین اگر جنین یا نوزادی با ناهنجاری ژنتیکی داشته اید‌، می توانید غربالگری ژنتیک را انتخاب کنید.

آنچه که باید درباره غربالگری بدانید

  • غربالگری ژنتیکی ‌می‌تواند به تشخیص احتمال بروز برخی اختلالات ژنتیکی قبل از تولد کمک کند.
  • غربالگری سه ماهه‌ی اول ترکیبی از سونوگرافی جنین و آزمایش خون مادر است. این فرآیند غربالگری ‌می‌تواند به تعیین خطر ابتلا به برخی نقایص مادرزادی جنین کمک کند.
  • غربالگری سه ماهه‌ی دوم بارداری ممکن است شامل چندین آزمایش خون به‌نام نشانگرهای چندگانه باشد، این نشانگرها اطلاعاتی را در مورد خطر داشتن کودکی با بیماری‌های ژنتیکی خاص یا نقایص مادرزادی ارائه می‌دهند.
  • ممکن است در زمانهای مختلف بارداری خود برای بررسی رشد جنین‌، برآورد تاریخ زایمان خود و جستجوی هرگونه ناهنجاری‌های ساختاری در کودک سونوگرافی انجام دهید.
  • آزمایش‌های اضافی در دوران بارداری ممکن است شامل آمنیوسنتز‌، نمونه گیری از پرزهای جفتی (CVS)‌، پایش جنین‌، آزمایش گلوکز و کشت استرپتوکوک گروه B باشند.
  •  

چه زمانی باید آزمایش غربالگری قبل از تولد را انجام دهم؟

آزمایشات مختلف غربالگری قبل از تولد در مراحل مختلف بارداری ، در سه ماهه اول یا سه ماهه دوم انجام می شود. ۲ گزینه وجود دارد:
غربالگری سه ماهه اول (۹ هفته تا ۱۳ هفته و ۶ روز بارداری)
غربالگری سه ماهه دوم (۱۴ هفته تا ۱۸ هفته بارداری)

نمونه‌هایی از اختلالات ژنتیکی که می توان قبل از تولد تشخیص داد عبارتند از:

  • فیبروز کیستیک
  • دیستروفی عضلانی دوشن
  • هموفیلی A
  • بیماری کلیه پلیکیستیک
  • بیماری سلول داسی شکل
  • بیماری تای ساکس
  • تالاسمی
  •  

روشهای غربالگری زیر در دوران بارداری وجود دارد:

  • آزمایش آلفا فتوپروتئین (AFP) یا آزمایش نشانگر چند‌گانه
  • آمنیوسنتز
  • نمونه‌برداری از پرزهای جفتی
  • آزمایش DNA آزاد جنینی
  • نمونه‌برداری زیر جلدی از خون بند ناف (برداشتن نمونه کوچکی از خون جنین از بند ناف)
  • اسکن با امواج فراصوت

آزمایش‌های غربالگری سه ماهه‌ی اول دوران بارداری

غربالگری سه ماهه‌ی اول ترکیبی از سونوگرافی جنین و آزمایش خون مادر است. این فرآیند غربالگری ‌می‌تواند به تعیین خطر ابتلای جنین به نقایص مادرزادی کمک کند. ‌آزمایش‌های غربالگری را می‌توان به تنهایی یا همراه با آزمایش‌های دیگر استفاده کرد.

 

غربالگری سه ماهه‌ی اول شامل موارد زیر است:

  • سونوگرافی برای ضخامت مایع زجاجی پشت گردن جنین. در غربالگری ضخامت مایع زجاجی پشت گردن جنین از سونوگرافی برای بررسی ناحیه‌ی پشت گردن جنین برای افزایش مایع یا ضخیم شدن استفاده می‌شود.
  • سونوگرافی برای تعیین استخوان بینی جنین. استخوان بینی ممکن است در برخی از نوزادان دارای ناهنجاری‌های خاص کروموزومی مانند سندرم داون مشخص نشود. این غربالگری با استفاده از سونوگرافی بین هفته‌های ۱۱ تا ۱۳ بارداری انجام می‌شود.
  • آزمایش‌های(خون) سرم مادر. این آزمایش‌های خون دو ماده موجود در خون همه‌ی زنان باردار را اندازه گیری می کنند:
    • پروتئین پلاسمایی A مرتبط با بارداری. پروتئینی که توسط جفت در اوایل بارداری تولید می‌شود. مقادیر غیر طبیعی با افزایش خطر ناهنجاری کروموزومی مرتبط هستند.
    • گنادوتروپین جفت انسان. هورمونی که توسط جفت در اوایل بارداری تولید می‌شود. مقادیر غیر طبیعی با افزایش خطر ناهنجاری کروموزومی مرتبط هستند.
غربالگری ضخامت مایع زجاجی پشت گردن و آزمایش‌های خون مادر، هنگامی که به عنوان آزمایش‌های غربالگری سه ‌ماهه‌ی اول استفاده می شوند‌، توانایی بیشتری برای تعیین اینکه آیا جنین ممکن است دارای نقص مادرزادی‌، نظیر سندرم داون (تریزومی ۲۱) و تریزومی ۱۸، باشد دارند.
اگر نتایج این ‌آزمایش‌های غربالگری سه ‌ماهه‌ی اول غیر طبیعی باشد‌، مشاوره ژنتیک توصیه می‌شود. ممکن است برای تشخیص دقیق‌، آزمایش‌های دیگری مانند نمونه‌برداری از پرزهای جفتی‌، آمنیوسنتز‌، DNA آزاد جنینی یا سونوگرافی‌های دیگر ممکن است مورد نیاز باشد.

آزمایش‌های غربالگری سه ماهه‌ی دوم بارداری

غربالگری سه ماهه‌ی دوم بارداری ممکن است شامل چندین آزمایش خون به نام نشانگرهای چندگانه باشد. این نشانگرها اطلاعاتی را در مورد خطر احتمالی شما برای داشتن یک کودک مبتلا به برخی از بیماری‌های ژنتیکی یا نقص‌های مادرزادی ارائه می دهند. غربالگری معمولاً با گرفتن نمونه‌ای از خون شما بین هفته‌های ۱۵ تا ۲۰ بارداری انجام می‌شود (۱۶ تا ۱۸ هفته ایده آل است). نشانگرهای چندگانه عبارتند از:
  • غربالگری AFP: این آزمایش خون که AFP سرم مادر نیز نامیده می‌شود‌، مقدار AFP خون شما را در دوران بارداری اندازه گیری می‌کند. AFP پروتئینی است که معمولاً توسط کبد جنین تولید می‌شود و در مایع اطراف جنین (مایع آمنیوتیک) وجود دارد. از جفت عبور می‌کند و وارد خون شما می‌شود. مقادیر غیر طبیعی AFP ممکن است موارد زیر را نشان دهند:
    • تاریخ ‌وضع حمل اشتباه محاسبه شده، زیرا مقادیر در طول بارداری تغییر می‌کنند
    • نقایصی در دیواره‌ی شکم جنین
    • سندرم داون یا سایر ناهنجاری‌های کروموزومی
    • نقایص لوله‌ی عصبی باز، نظیر اسپینا بیفیدا
    • دوقلوها (بیش از یک جنین در حال تولید این پروتئین است)
  • استریولاین هورمونی است که توسط جفت تولید می‌شود. می توان آن را در خون یا ادرار مادر اندازه گیری کرد تا از آن برای تعیین سلامت جنین استفاده شود.
  • اینهیبین: این هورمونی است که توسط جفت تولید می‌شود.
  • گنادوتروپین جفت انسان: این نیز هورمونی است که توسط جفت تولید می‌شود.
نتایج غیرطبیعی آزمایش AFP و نشانگرهای دیگر ممکن است به این معنی باشد که آزمایش دیگری مورد نیاز است. از سونوگرافی برای تأیید مراحل مهم بارداری شما و بررسی ستون فقرات جنین و سایر اعضای بدن از نظر نقص استفاده می‌شود. برای تشخیص دقیق ممکن است نیاز به آمنیوسنتز باشد.
از آنجا که غربالگری نشانگر چندگانه تشخیصی نیست‌، ۱۰۰ درصد دقیق نیست. این به تعیین این موضوع کمک می‌کند که در دوران بارداری به چه افرادی در این جمعیت باید ‌آزمایش‌های بیشتری توصیه گردد. نتایج مثبت کاذب ممکن است هنگامی که جنین در واقع سالم است مشکلی را نشان دهند. از سوی دیگر‌، نتایج منفی کاذب هنگامی که جنین واقعاً دارای یک مشکل سلامتی است نشان دهنده یک نتیجه‌ی طبیعی هستند.
هنگامی که آزمایش‌های غربالگری هم سه ‌ماهه‌ی اول و هم سه ماهه‌ی دوم را انجام می دهید‌، توانایی ‌آزمایش‌ها برای تشخیص یک ناهنجاری بیشتر از استفاده از تنها یک غربالگری به‌طور مستقل است. اغلب موارد سندرم داون را می توان زمانی که از غربالگری‌های سه ‌ماهه‌ی اول و دوم استفاده می‌شود‌، تشخیص داد.

 

 بعد از آزمایش غربالگری چه اتفاقی می افتد؟

اگر آزمایش نشان دهد کودک شما در خطر بیشتر از حد طبیعی برای به دنیا آمدن با بیماری قرار دارد به شما مشاوره ژنتیک داده می شود تا حقایق را برای شما توضیح دهد و سپس آزمایشات بیشتری برای تشخیص صحیح این بیماری انجام می شود.
آزمایش های تشخیصی موجود شامل نمونه برداری مزمن از پرز (CVS) و آمنیوسنتز است. هر دو آزمایش شامل استفاده از سونوگرافی برای هدایت سوزن به شکم مادر برای گرفتن نمونه از جفت یا مایع آمنیوتیک است. CVS معمولاً در هفته ۱۱ تا ۱۴ و آمنیوسنتز در هفته ۱۵ تا ۱۸ انجام می شود. هر دوی این آزمایش ها تهاجمی هستند و احتمال کمی برای سقط جنین وجود دارد. اگر مایل نیستید نیازی به انجام این دو آزمایش ندارید ، اما مهم است که در مورد گزینه های خود با پزشک خود مشورت کنید. این مهم است که فکر کنید اگر آزمایش با نتیجه مثبت بازگردد ، چه می کنید

غربالگری قند خون مادر باردار

تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) (Oral Glucose Tolerance Test) آزمایش غربالگری دیابت که حدود ۲ ساعت طول می کشد.
این تست شامل انجام آزمایش خون در صبح است، زمانی که به مدت ۸ تا ۱۰ ساعت هیچ غذا یا نوشیدنی نخورده اید.
این تست پاسخ بدن به قند (گلوکز) را اندازه گیری می کند.
تست تحمل گلوکز می تواند برای غربالگری دیابت نوع ۲ استفاده شود. معمولاً  از این تست برای تشخیص دیابت بارداری نوعی دیابت که در دوران بارداری ایجاد می شود استفاده می شود.

 

 روش انجام آزمایش GTT

OGTT به صورت پودر گلوکز یا شربت آماده در مقادیر 50 گرم، 75 گرم یا 100 گرم به شما داده می شود.
نمونه گیر از بازوی شما نمونه خون می گیرد تا سطح اولیه قند خون شما را آزمایش کند.
سپس مخلوطی از گلوکز حل شده در آب می نوشید.
در روزهای منتهی به آزمایش تحمل گلوکز به طور معمول غذا بخورید و بنوشید. اگر بیمار هستید یا دارو مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا این عوامل می توانند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارند.
آیا می توانم در طول آزمایش GTT آب بنوشم؟ شما می توانید فقط آب ساده بنوشید. قهوه، چای، نوشابه (معمولی یا رژیمی) یا هر نوشیدنی دیگری ننوشید. سیگار نکشید، آدامس نجوید (معمولی یا بدون قند) و ورزش نکنید.

 

 شرایط بیمار برای آزمایش دیابت نوع ۲:

شما حدود (۷۵ گرم) شکر می نوشید. دو ساعت بعد، سطح گلوکز خون شما دوباره اندازه گیری می شود.

 

 شرایط بیمار برای آزمایش در بارداری:

متخصصین زنان و زایمان انجام ازمایش چالش قند خون  یک ساعته را برای غربالگری دیابت بارداری در زنان باردار کم خطر بین هفته های ۲۴ تا ۲۸ بارداری توصیه می کند.
اگر قبلاً دیابت بارداری داشته‌اید، در اوایل بارداری، حدود هفته 8-6 بارداری، به شما یک OGTT پیشنهاد می‌شود، سپس اگر اولین آزمایش طبیعی باشد، یک OGTT دیگر در هفته‌های 24 تا 28 به شما پیشنهاد می‌شود.
اگر در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستید، ممکن است پزشک غربالگری زودتر را توصیه کند. عوامل خطر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
دیابت بارداری در بارداری های اولیه، سابقه خانوادگی دیابت، چاقی، داشتن یک وضعیت پزشکی مرتبط با پیشرفت دیابت، مانند سندرم متابولیک یا سندروم تخمدان پلی کیستیک .
اگر پزشک تشخیص دهد که شما در معرض خطر هستید یا در آزمایش یک ساعته ارزش مشکوکی دارید، ممکن است به شما توصیه شود که یک آزمایش تحمل گلوکز سه ساعته انجام دهید.
 
 

غربالگری سندروم داون

در هر سلول بدن انسان یک هسته وجود دارد که در آن مواد ژنتیکی در تحت عنوان ژن ها ذخیره می شوند. ژن ها حامل کدهایی هستند که مسئول تمام صفات ارثی ما هستند و در غالب ساختارهای میله مانندی به نام کروموزوم گروه بندی می شوند. به طور معمول، هسته هر سلول شامل 23 جفت کروموزوم است که نیمی از آن ها از هر یک از والدین به ارث می رسد. سندرم داون زمانی رخ می دهد که یک فرد یک نسخه کامل یا جزئی اضافی از کروموزوم 21 داشته باشد. معمولاً به دلیل تغییر در اسپرم یا تخمک قبل از تولد، یک کروموزوم اضافی به طور تصادفی دریافت می کنند.
این کروموزوم اضافه منجر به ایجاد ماده ژنتیکی اضافی در بدن می شود. تمام این ها مسیرهای رشد بدن را تغییر می دهد و باعث ایجاد ویژگی های مرتبط با سندرم داون می شود. برخی از ویژگی‌های فیزیکی رایج سندرم داون عبارتند از حجم عضلانی پایین، قد کوتاه، شیب به سمت بالا به سمت چشم‌ها و یک چین عمیق در مرکز کف دست – اگرچه هر بیمار مبتلا به سندرم داون فردی منحصر به فرد است و بروز علایم در هر فرد با دیگری متفاوت است.
برای هر خانم باردار به طور کلی احتمال داشتن فرزندی با نقایص مادرزادی وجود دارد.اگرچه این احتمال خیلی زیاد نیست، اما با انجام آزمایش های غربالگری می توان تا حد زیادی به میزان واقعی این احتمال پی برد. سندرم داون یک اختلال کروموزومی مادرزادی می باشد. شخصی که سندرم داون دارد علاوه بر اینکه دارای چهره مشخص و متفاوتی است، دچار ناتوانی در یادگیری و مشکلات پزشکی نیز هست. هیچ درمانی برای سندرم داون وجود ندارد و تا آخر عمر همراه فرد می باشد. شخصی که سندرم داون دارد در واقع یک نسخه ی اضافی از کروموزوم شماره 21 دارد.شیوع سندرم داون در حدود 1 به 800 در بارداری‌ها است. هر شخصی ممکن است نوزادی با سندرم داون داشته باشد اما هرچه سن مادر بیشتر باشد خطر داشتن چنین نوزادی بیشتر می شود
نقایصی که در آزمایش های غربالگری دوران بارداری بررسی می شوند عبارتند از:
  1. اختلالات کروموزومی از قبیل سندرم داون و تریزومی 18 و تریزومی 13.
  2. اختلالات ساختمانی از قبیل نقص باز لوله عصبی و نقایص قلبی.