preloader

تست های ضروری و تخصصی خانم ها

 
با بالا رفتن سن و وارد شدن به مرحله میان سالی هر فرد در زندگی اعم از اقا و خانم بهتر است بیشتر مراقب سلامتی خود باشند و با انجام دادن ازمایشات و چکاب بدن به سلامتی خود کمک کنند. از آن‌جایی که با توجه به شرایط خاص فیزیولوژیکی بدن خانم‌ها امکان بروز برخی از بیماری‌ها مانند سرطان دهانه رحم، پستان، روده بزرگ از یک سو و شیوع بالای کلسترول خون، پوکی استخوان و دیابت از سوی دیگر زیاد است؛ به همین دلیل انجام منظم چکاپ کامل ضروری است .در هر سن یا مرحله زندگی، پیشگیری بهترین دارو است. به همین دلیل مهم است که برای غربالگری‌ها و واکسیناسیون‌های متناسب با سن خود که می تواند از بروز بیماری جلوگیری کند، به پزشک متخصص مراجعه کنید. برخی از آزمایش‌ها، مانند تست پاپ اسمیر یا معاینه پستان، باید بخشی از مراقبت‌های بهداشتی روتین هر زن باشد. ممکن است آزمایش‌های دیگری بر اساس عوامل خطر شما ضروری باشد. غربالگری صحیح همیشه از ابتلا به یک بیماری پیشگیری نمی‌کند، اما راهی است برای تشخیص زود هنگام بیماری که بهترین شانس را برای غلبه بر آن به شما می‌دهد.
در چکاب های روتین و سالیانه آقایان و خانم ها یکسری ازمایشات  عمومی وجود دارد که در مورد انها در بخش چکاب کامل بحث شده و یکسری چکاب تخصصی برای هر فرد وجود دارد که در اینجا به ان ها میپردازیم.

پاپ‌اسمیر

تست پاپ اسمیر دهانه رحم را برای تغییرات غیرطبیعی سلول بررسی می کند. دهانه رحم قسمت پایین تر رحم است که به واژن متصل می شود. تغییرات سلولی که بر روی دهانه رحم ایجاد می شود اگر یافت نشد و درمان نشود، می تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود.

 

چرا نیاز به تست پاپ اسمیر است؟

این تست می تواند نشانه های اولیه سرطان دهانه رحم را پیدا کند. آزمایشات پاپ اسمیر همچنین می توانند سلول های غیرطبیعی دهانه رحم را قبل از تبدیل شدن به سلول های سرطانی پیدا کنند. درمان این سلول های غیرطبیعی می تواند به جلوگیری از بیشتر موارد سرطان دهانه رحم کمک کند. انجام تست پاپ اسمیر یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای جلوگیری از سرطان دهانه رحم انجام دهید.معمولاً پزشکان توصیه می‌کنند، خانم‌ها از سن ۲۱ تا ۶۵ سالگی هر سه سال یک‌بار آزمایش پاپ‌اسمیر انجام دهند.

 

ویروس HPV، زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
انواع مختلفی از  HPV یا ویروس پاپیلوما ی انسانی وجود دارد. این یک عفونت بسیار شایع است که معمولاً بدون علامت ظاهر می شود. با این حال، بدون درمان، برخی از انواع HPV می توانند باعث سرطان شوند. بنابراین، پیشگیری بسیار مهم است. عفونت‌های HPV معمولاً ظرف 2 سال از بدن پاک می‌شوند با این حال، اگر برخی از گونه‌های HPV در طی چندین سال باقی بمانند، ممکن است تغییرات سلولی ایجاد کنند که باعث سرطان می‌شود.

HPV چگونه گسترش می یابد؟

  HPV از طریق تماس جنسی و پوست به پوست پخش می شود. بیش از 200 نوع مختلف HPV وجود دارد. انواع مختلف HPV خطرات مختلفی دارند.
HPV کم خطر (Low Risk) به ندرت به سرطان تبدیل می شود اما می تواند علائمی مانند زگیل تناسلی در اطراف دستگاه تناسلی و مقعد ایجاد کند. با این حال، این علائم همیشه قابل مشاهده نیستند. به عنوان مثال، ممکن است در داخل مقعد، واژن یا دهانه رحم رخ دهند.
HPV پرخطر (High Risk) ممکن است با هیچ علامتی ظاهر نشود. با این حال، بدون درمان، می تواند باعث ایجاد چندین سرطان شود، از جمله موارد زیر:
  • دهانه رحم ( سرویکس)
  • فرج
  • واژینال
  • اوروفارنکس
  • مقعدی
اینکه HPV باعث علائم می شود یا نه، به کم یا زیاد بودن آن ارتباطی ندارد. معاینه میکروسکوپی و آزمایش های آزمایشگاهی تنها راه های تعیین خطر یا وجود سرطان هستند.

HPV و علائم سرطان دهانه رحم:

بسته به نوع HPV یک زن، علائم مختلفی را نشان می دهد.اگر آنها HPV کم خطر داشته باشند، ممکن است زگیل روی دهانه رحم ایجاد شود و باعث تحریک و درد شود. در برخی افراد، این زگیل ها می توانند باعث خونریزی شوند.  HPV پرخطر معمولا بدون علائم اولیه بروز می کند. با این حال، اگر ویروس برای سال‌ها در بدن باقی بماند، سلول‌های آلوده می‌توانند تغییر کنند و شروع به تقسیم غیرقابل کنترل کنند. این منجر به سرطان می شود.
وجود سرطان زودرس دهانه رحم یا سلول های پیش سرطانی ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند. به همین دلیل است که برای زنان مهم است که هر 3 تا 5 سال یک بار آزمایش پاپ اسمیر رابسته به سن و سایر عوامل خطر انجام دهند.

برخی از علائم سرطان پیشرفته دهانه رحم عبارتند:

  • درد هنگام رابطه جنسی
  • درد در ناحیه لگن
  • ترشح غیر معمول از واژن
  • خونریزی غیر معمول، مانند بعد از رابطه جنسی
  •  

برخی از علائم سرطان دهانه رحم پیشرفته عبارتند از:

  • کاهش وزن
  • مشکل ادرار کردن و حرکات روده
  • خون در ادرار
  •  

HPV و علائم سرطان واژن و فرج:

HPV می تواند سلول های واژن و اطراف فرج را آلوده کند. اگر خانمی مبتلا به HPV کم خطر باشد، ممکن است زگیل روی فرج ببیند.
این زگیل ها ممکن است به صورت زیر ظاهر شوند:
خوشه ای که شبیه گل کلم است.
برجستگی های پراکنده ای که تیره تر از پوست سالم هستند.
رشدهایی که ممکن است برجسته، صاف یا زبر باشند.
زگیل ها معمولاً نشان دهنده HPV کم خطر هستند. نوع خاصی از سرطان فرج ممکن است به‌عنوان برجستگی هایی شبیه گل کلم داشته باشد، بنابراین در صورت مشاهده هرگونه برجستگی غیرعادی در اطراف فرج باید با پزشک مشورت کند.
بدون درمان،  HPV پرخطر ممکن است باعث سرطان واژن یا فرج شود. زنان ممکن است در صورت داشتن سلول های پیش سرطانی یا در مراحل اولیه سرطان واژن یا فرج هیچ علامتی را تجربه نکنند.
آزمایش پاپ اسمیر می تواند تعیین کند که آیا سلول ها پیش سرطانی هستند، بنابراین مهم است که زنان به طور منظم آزمایش پاپ اسمیر را تقریباً هر 3 تا 5 سال انجام دهند. پزشک در حین بررسی واژن و دهانه رحم از نظر وجود سلول های پیش سرطانی، فرج را معاینه می کند. به طور خاص، آنها مراقب تغییرات پوستی خاصی مانند تغییر رنگ، زخم ها و توده ها هستند.
تکرار آزمایش پاپ اسمیر به سن و سایر عوامل خطر بستگی دارد.

برخی از علائم سرطان واژن عبارتند از:

  • خونریزی بعد از رابطه جنسی
  • ترشح غیر معمول
  • یک توده در واژن
  • درد هنگام رابطه جنسی
  •  

برخی از علائم سرطان فرج عبارتند از:

  • تکه ای از پوست روشن تر یا تیره تر
  • یک توده یا برآمدگی تغییر رنگ یافته
  • ضخیم شدن پوست
  • خارش
  • درد
  • خون ریزی
  • زخم باز که در عرض یک ماه خوب نمی شود
  •  

  HPV و علائم سرطان گلو:

فردی با HPV کم خطر ممکن است متوجه زگیل در پشت گلو و پایه زبان، در نزدیکی لوزه ها شود.    HPV می تواند از طریق رابطه جنسی دهانی به این نواحی سرایت کند. هر کسی می تواند از این طریق به HPV مبتلا شود.
با این حال، اگر فردی مبتلا به HPV پرخطر باشد، ممکن است به سرطان اوروفارنکس مبتلا شود.

برخی از علائم سرطان اوروفارنکس عبارتند از:

  • گلو درد مداوم
  • گوش درد
  • گرفتگی صدا
  • تورم غدد لنفاوی
  • درد هنگام بلع
کاهش وزن غیر قابل توضیح

تاثیر HPV بر سلامت زنان

در واقع، تقریباً همه افرادی که دارای روابط جنسی پر خطر هستند بلافاصله به ویروس مبتلا می شوند و حدود نیمی از این عفونت ها از نوع پرخطر هستند.
معمولاً سیستم ایمنی فرد،  عفونت HPV را تحت کنترل نگه می دارد یا آن را به طور کامل از بین می برد. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، حدود 90 درصد از عفونت‌های HPV در عرض 2 سال از بین می‌روند.
با این حال، گاهی اوقات، یک نوع پرخطر HPV ممکن است برای سال ها باقی بماند و این می تواند منجر به سرطان شود.
HPV پرخطر باعث 3% همه سرطان ها در زنان می شود.  HPV همچنین شایع ترین علت سرطان دهانه رحم است. به ویژه، HPV 16و 18 باعث 70٪ سرطان دهانه رحم و ضایعات پیش سرطانی می شوند.

آزمایش و تشخیص HPV

تست های معمول غربالگری دهانه رحم برای زنان 21 تا 65 ساله می تواند سلول های پیش سرطانی و HPV را تشخیص دهد.
موسسه ملی سرطان سه نوع تست غربالگری را فهرست می کند:
تست HPV  : یک متخصص مراقبت های بهداشتی سلول های دهانه رحم را از نظر DNA یا RNA از انواع پرخطر HPV که می توانند باعث سرطان دهانه رحم و سایر سرطان ها شوند، آزمایش می کند.
تست پاپ اسمیر:  یک متخصص مراقبت های بهداشتی سلول های دهانه رحم را برای بررسی سرطان یا تغییرات پیش سرطانی بررسی می کند.
آزمایش مشترک HPV/Pap: این آزمایش ترکیبی از تست HPV و پاپ اسمیر است.

واکسیناسیون HPV

در سطح جهانی، پیشگیری از HPV بسیار مهم است. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، سرطان دهانه رحم چهارمین سرطان شایع در زنان در سراسر جهان است.
WHO اکیدا واکسیناسیون علیه گونه های HPV را که باعث سرطان دهانه رحم می شوند توصیه می کند. آنها همچنین واکسیناسیون را برای کودکان دختر 9 تا 14 ساله و غربالگری دهانه رحم را برای زنان 30 ساله و بالاتر توصیه می کنند. برخی کشورها هم اکنون کودکان پسر را واکسینه می کنند.
در ایالات متحده، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) منبع مورد اعتماد توصیه می کند:
واکسیناسیون کودکان در سنین 11 یا 12 سالگی، اگرچه ممکن است تا 9 سالگی نیز باشد
واکسیناسیون نوجوانان بزرگتر و جوانان تا 26 سال که در جوانی واکسن دریافت نکرده اند.
افراد بالای 26 سال و تا 45 سال پس از مشورت با پزشک خود واکسیناسیون را انجام می دهند
 

 

 

تماس با پزشک

از آنجایی که بسیاری از عفونت‌های HPV با هیچ علامتی ظاهر نمی‌شوند، زنان باید مطمئن شوند که آزمایش‌های پاپ اسمیر خود را به‌روز می‌کنند.
اگر کسی متوجه زگیل یا توده غیرعادی در اطراف ناحیه تناسلی یا پشت گلوی خود شد، باید با پزشک خود تماس بگیرد. هرچه زودتر فرد با پزشک خود صحبت کند، درمان زودتر شروع می شود.
اکثر عفونت‌های HPV در عرض 2 سال از بین می‌روند، اما فرد باید همیشه توجه داشته باشد که سرطان‌های مرتبط با HPV فقط در مراحل پیشرفته با علائم ظاهر می‌شوند.
بنابراین، افراد باید اطمینان حاصل کنند که با غربالگری دهانه رحم و معاینات دندانپزشکی از خود مراقبت می کنند (دندانپزشکان می توانند علائم یا نشانه های سرطان دهان را بررسی کنند).