preloader

بیماری تب مالت

تب مالت چیست؟

تب مالت یا همان بروسلوز بیماری عفونی است که بین حیوانات و انسان قابل انتقال می‌­باشد. عامل این عفونت باکتری بروسلا می­‌باشد .تب مالت را می­‌توان با نام­‌های تب دیوانه یا تب مواج و تب مدیترانه‌­ای نیز شناخت.این بیماری در انسان­‌ها بیشتر به نام تب مالت مرسوم است.تب مالت در فصل‌­هایی که زایش و شیردهی در دام‌­ها بیشتر است، مثل فصول بهار و پاییز دیده می‌­شود. حیوانات آلوده­­‌ای مثل بز/گاو/گوسفند/شتر می‌­توانند این بیماری را به انسان­‌ها منتقل کنند. دام­‌هایی که به بروسلوز مبتلا باشند، دچار سقط جنین در اولین مرحله از آبستنی خود می­‌شوند. این دام­‌های آلوده در هنگام سقط جنین و علاوه بر این تا مدتی بعد از سقط، به وسیله­‌ی دفع ترشحات بسیار آلوده­‌ی محتویات رحمی، سبب آلودگی محیط اطراف خود و همچنین مزارع و مراتع می­‌گردد.این میکروب قابلیت رشد در هر بخش از بدن را دارد. که با وارد شدن به هر بخش از بدن باعث بروز بیماری در همان بخش می­‌شود. این بیماری می­‌تواند به اشکال گوناگون خود را نشان دهد، به همین دلیل نام دیگری که بر این بیماری می­‌توان گذاشت، بیماری هزار چهره می‌­باشد..

علائم

دوره‌‌ی نهفتگی‌ بیماری‌(فاصله‌ی زمانی تماس‌ با منبع‌ عفونت ‌تا بروز علایم‌) اغلب‌ بین‌ ۱ تا ۳ هفته‌ و گاهی‌ تا ۶ ماه‌ طول می‌کشد. براساس‌ شدت‌ بیماری‌، علایم‌ به‌ سه ‌شکل‌ حاد، تحت‌ حاد و مزمن‌ بروز می‌کند:

  • شکل‌ حادبیمار دچار لرز ناگهانی‌، درد عمومی‌ بدن‌ به‌ خصوص‌ درد پشت‌ و تعریق‌ شدید می‌شود، اشتهای‌ خود را از دست‌ داده و دچارضعف‌ و سستی‌ می‌شود؛ ضمنا ازشروع‌ علایم‌ بیش‌ از ۳ ماه‌ نمی‌گذرد.
  • شکل‌ تحت‌ حاد: آغاز آن بدون علامت خاصی است و شکایت‌ اصلی‌بیمار از ضعف‌ و خستگی‌ می باشد. از آغاز بیماری‌ نیز ۳ تا ۱۲ ماه‌ می‌گذرد.
  • شکل‌ مزمن‌: اگر از زمان ‌تشخیص‌ بیماری‌ بیش‌ از یک‌ سال ‌بگذرد و فرد هنوز مبتلا باشد، به آن حالت مزمن‌گفته‌ می‌شود. علائم می‌تواند شامل خستگی، تب‌های عود کننده، آرتریت، تورم قلب (اندوکاردیت) و اسپوندیلیت(نوعی آرتریت التهابی) باشد.

افرادی‌ که‌ دچار تب‌، بی‌اشتهایی‌، درد عضلانی‌ و تعریق‌ شبانه‌ بوده‌ وسابقه‌ تماس‌ با دام‌های‌ آلوده‌ یا مشکوک‌ به‌ تب‌ مالت‌ را عنوان ‌می‌نمایند یا از فرآورده‌های‌ لبنی‌ آلوده ‌استفاده‌ نموده‌اند، لازم‌ است‌ برای‌ انجام ‌آزمایش‌ به‌ آزمایشگاه مراجعه نمایند.

راه های انتقال تب مالت

تماس انسان با حیوانات اهلی می باشد. این باکتری در اثر مصرف گوشت آلوده و خوب پخته نشده، شیر و ماست آلوده و پاستوریزه نشده به انسان منتقل می شود. از راه های دیگر انتقال این بیماری تماس با جنین سقط شده در اثر تب مالت، مدفوع، خون و ترشحات واژینال آلوده می باشد. راه دیگر انتقال بیماری از طریق تنفسی و انتقال از طریق پرسنل آزمایشگاهی می باشد.

عوارض بیماری تب مالت

تب مالت از دسته بیماری‌های تلقی می شود که می تواند روی سیستم­‌های مختلف بدن تاثیر بگذارد و روی اعضا یا کل بدن ایجاد کند. تب مالت می تواند روی سیستم عصبی مرکزی، کبد، قلب و سیستم باروری تاثیر بگذارد.

آرتریت

بیماری آرتریت عمل ایجاد کننده­‌ی عفونت مفاصل می باشد که می‌تواند مفاصل ران، مچ پا، دست، زانوها و ستون فقرات را درگیر کند. همچنین این بیماری می تواند منجر به تورم و سفت شدن آن ها شود. التهاب مفاصل بین ستون فقرات و لگن می­‌تواند باعث ایجاد دردهای سختی در ناحیه لگن و ستون فقرات شود. گاهی ممکن است آسیب های وارد شده ستون فقرات ولگن دائمی و برگشت ناپذیر باشند.

عفونت طحال و کبد

از آنجا که بیماری تب مالت به روی طحال و کبد اثر می گذارد، می‌تواند باعث شود این دو عضو بیش از حد عادی بزرگ شوند. عفونت طحال و کبد یک بیماری جدی تلقی می شود که در صورت ابتلا به این بیماری باید حتما تحت درمان قرار گرفته شود.

 عفونت بیضه ها

 عفونتی که باعث می شود بیماری تب مالت ایجاد گردد، می تواند لوله های مارپیچی که لوله های منی را به هم متصل می کند عفونی نماید. در صورتی که این عفونت در داخل بیضه ها گسترش یابد منجر به تورم شدید بیضه ها می گردد.

 عفونت پوشش درونی قلب

از جدی ترین عارضه ای که تب مالت در بدن ایجاد می کند عفونت پوشش درون قلب است. در صورتی که این عفونت برطرف نشود می تواند دریچه های قلب را تخریب نماید و باعث مرگ فرد گردد.

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری تب مالت هستند؟

همان‌گونه که ذکر کردیم لازمه‌ی ابتلا به تب مالت مواجه شدن با دام آلوده و یا ترشحات داخل رحمی آن می‌باشد. بنابراین

  • دامپزشکان
  • دامداران
  • کارگران کشتارگاه
  • مزرعه‌داران
  • میکروب‌شناسان
  • و شکارچیان دام

که تقریبا هر روز با دام‌ها در ارتباط هستند، بیشتر از دیگران در معرض آلودگی به این باکتری می‌باشند.  هرچند لازم به ذکر است که مردم عادی نیز می‌توانند از طریق مصرف محصولات آلوده با افزایش احتمال ابتلا به این بیماری مواجه شوند.

بیماری تب مالت در بارداری

در صورتی که علائم بیماری تب مالت در دوره بارداری یا شیردهی دیده شود پزشک آزمایش‌ها و چکاپ های معمول را برای زن باردار توصیه نمی کند.معمولاً برای زنان باردار و شیرده آزمایش های زیر انجام داده می شود:

  • آزمایش خون
  • آزمایش کشت ادرار
  • آزمایش مغز استخوان

 بروز بیماری تب مالت در دوره بارداری بسیار نادر است، اما در صورتی که زن باردار به این بیماری مبتلا شود، سقط جنین خیلی به سرعت اتفاق می‌افتد و ممکن است در برخی از موارد مادر نیز جان خود را از دست بدهد.ممکن است برای زنان شیرده این سوال پیش آید که آیا در صورت ابتلا بیماری تب مالت فرزند نیز به این بیماری دچار خواهد شد؟‌از مهم ترین راه های انتقال بیماری تب مالت مصرف شیر آلوده است. به همین دلیل در صورتی که مادر به این بیماری مبتلا شده باشد، حتماً باید با پزشک خود مشورت کند. پزشک پس از بررسی وضعیت مادر ممکن روش تغذیه مناسب دیگری برای کودک خود جایگزین نماید.

بیماری تب مالت در حیوانات

از آنجا که بروسلا های ایجاد کننده تب مالت از انواع گوناگونی برخوردار هستند، می‌توانند حیواناتی نظیر:گاو/گوسفند/خوک وسگ را آلوده کنند.در صورتی که حیوانات به این بیماری مبتلا شوند از میزان شیرشان کاسته می شود. همچنین در صورتیکه حیوان باردار باشد جنین از دست می رود. تب مالت می تواند باعث نازایی حیوانات گردد.

بیماری تب مالت در کودکان

در صورتی که از طریق مصرف مواد لبنی آلوده بدن افراد وارد شود می تواند فرد را بیمار کند. از آنجا که بدن کودکان در مقابل این بیماری ضعیف تر عمل می‌کند می تواند دوره کمون طولانی نزدیک به چند ماه را برای کودک به ارمغان بیاورد. همان طور که درباره علائم این بیماری خواندید تب مالت باعث ضعف کسالت ناتوانی ودردعضلانی در کودک شود. ممکن است کودکان در صورت ابتلا به این بیماری دچار التهاب غددلنفاوی شوند که این نشانه از شاخص ترین نشانه های ابتلا به بیماری تب مالت می ‌باشد.

پیشگیری از تب مالت

به صورت خلاصه مراحل پیشگیری از تب مالت به شرح زیر است:

هیچ وقت از آغوز و شیر دام خام استفاده نکنید
استفاده از دستکش هنگام دوشیدن شیر و سقط جنین دام
استفاده از ماسک موقع نظافت دامداری
جوشاندن شیر به مدت سه تا پنج دقیقه صورت گیرد
واکسیناسیون دام ها هر ساله
استفاده از فرآورده های لبنی پاستوریزه

تشخیص بیماری تب مالت

برای پیدا کردن باکتری بروسلا لازم است که پزشک نمونه خون فرد مبتلا را بررسی نماید. در صورتی که نیاز باشد ممکن است برای تشخیص بیماری تب مالت از روش دیگری استفاده گردد. پزشک ممکن است هر یک از آزمایش­‌های زیر را برای فرد مشکوک به بیماری انجام دهد.

  1.  استفاده از اشعه ایکس: از آنجا که اشعه ایکس می تواند آسیب ها و تغییرات ایجاد شده در استخوان را نشان دهد، یک روش کارآمد برای تشخیص بیماری تب مالت محسوب می‌شود.
  2. کشت مایع مغزی-نخاعی: طی این آزمایش بخش کوچکی از مایع میان مغز و نخاع شما برداشته شده و بررسی می گردد. در این آزمایش عفونت های مننژیت و انسفالیت شناسایی می شود.
  3. سی تی اسکن در این آزمایش در بافت های بدن نمایان می گردد و پزشک می تواند آسیب های وارده به بافت ها را مشاهده نماید.
  4. ازمایش خون که شامل موارد زیر میشود :

۱- آزمایش رایت برای تشخیص تب مالت (Wright test,Wright Agglutination, TAT, SAT)

۲آزمایش کومبس رایت (Coomb′s Wright)

۳آزمایش ۲ME برای تشخیص تب مالت

۴- کشت خون / کشت مغز استخوان برای تشخیص تب مالت

انواع باکتری تب مالت یا بروسلا

گونه های زیادی از باکتری بروسلا شناسایی شده اند اما ۴ گونه ی زیر بیماری زایی انسانی متوسط تا قابل توجهی دارند :
۱- بروسلا ملیتنسیس(B. melitensis) قابل انتقال از گوسفند و بز
۲- بروسلا سوئیس (B.suis) قابل انتقال از خوک
۳- بروسلا آبورتوس (B. abortus) قابل انتقال از گاو
۴- بروسلا کنیس (B. canis) قابل انتقال از سگ
بروسلا ملیتنسیس و سوئیس بالاترین بیماری زایی را دارند، در حالیکه آبورتوس و کنیس بیماری زایی متوسطی دارند. عمده موارد تب مالت انسانی در ایران به علت بروسلا ملیتنسیس می باشد.
بیماری بروسلوز، در جمعیت جوانان شیوع بیشتری داشته و همچنین در کودکان کشورهای در حال توسعه به دلیل فقدان پاستوریزاسیون شایع تر است.