اسید اوریک یک ترکیب هتروسیکلیک از کربن، نیتروژن، اکسیژن و هیدروژن با فرمول C5H4N4O3 است. یونها و نمکهای معروف به اوراتها و اوراتهای اسیدی مانند اورات اسید آمونیوم را تشکیل میدهد. اسید اوریک محصولی از تجزیه متابولیک نوکلئوتیدهای پورین است و جزء طبیعی ادرار است.
اسیداوریک در نتیجه فعالیتهای متابولیکی در بدن تولید میشود، اما میتواند از مصرف غذاهای حاوی پورین نیز به دست آید. برخی از منابع غذایی که شامل پورین هستند عبارتند از: گوشت قرمز ، ماهی، خرما، لوبیا، عدس، ماست، قارچ، اسفناج و آجیل این ترکیبات بعضی اوقات به صورت بلورها در گیرندههای مفاصل، کلیهها و سایر بافتها تجمع مییابد و منجر به بروز بیماری مشهوری به نام “نقرس” میشود.
هدف از انجام این آزمایش، تشخیص مقادیر بالای اسید اوریک در خون که می تواند نشانه ای از بیماری نقرس باشد، یا پایش میزان اسید اوریک در بیماران تحت شیمی درمانی یا پرتودرمانی است.همچنین برای تشخیص میزان بالای اسید اوریک در ادرار به منظور تشخیص علت سنگ کلیه و پایش بیماران مبتلا به نقرس که در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه از جنس اوریک اسید هستند.
در موارد زیر آزمایش اسید اوریک انجام می شود:
ادرار راندوم و ادرار 24 ساعته جهت بررسی اسید اوریک
استرس ممکن است اسید اوریک خون را افزایش دهد. استفاده اخیر مواد رادیولوژی ممکن است غلظت اسید اوریک خون را در خون افزایش و در ادرار کاهش دهد.
وجود سطح پائین اسید اوریک در آزمایش خون میتواند نشانگر مسائل مختلفی باشد. برخی از علل ممکن برای سطح پائین اسید اوریک در آزمایش خون عبارتند از:
بیماری ویلسون، سندروم فانکونی، مسمومیت با سرب.
علائم و نشانههای سطح اسید اوریک بالا میتواند متناسب با بیماری اسید اوریک باشد. در برخی افراد، افزایش سطح اسید اوریک ممکن است بدون نشانههای خاصی رخ دهد و به عنوان “هیپراوریکمی بدون علامت” شناخته شود. با این حال، در موارد دیگر، اسید اوریک بالا ممکن است با علائم و نشانههای زیر همراه باشد:
به علاوه، اسید اوریک بالا ممکن است همراه با علائم و بیماریهای دیگری نیز باشد که نیاز به توجه پزشکی دارند. برخی از این بیماریها و علائم شامل موارد زیر میشوند:
نقرس، افزایش بلع پورین ها، نقص ژنتیکی در متابولیسم پورین، سرطان متاستاتیک، مالتیپل میلوما، لوسمی، همولیز، شیمی درمانی
“عواملی که بیماری نقرس را تشدید کنند عبارتند از:
علت اسید اوریک در ادرار چیست؟
وجود اسید اوریک در ادرار ممکن است به عوامل مختلفی برگردد. برخی از علل احتمالی اسید اوریک در ادرار عبارتند از:
وجود اسید اوریک در ادرار نوزاد ممکن است نشانهای از مشکلاتی باشد که باید به آن توجه شود. در صورتی که در آزمایش ادرار نوزاد اسید اوریک یافت شود، میتواند به موارد زیر اشاره کند:
آزمایشگاه آرما با هدف ارائه خدمات تشخیصی روتین، تخصصی و فوق تخصصی به بیماران و پزشکان در استان البرز، شهر کرج تاسیس شد. این آزمایشگاه با دارا بودن کادری مجرب و استفاده از دستگاه های مدرن و به روز دنیا و همچنین روش های جدید آزمایشگاهی در محیطی زیبا و آرام باهدف کمک به بیماران راهاندازی شد.خدمات آزمایشگاه آرما در سه بخش کلی کلینیکال، پاتولوژی و ژنتیک می باشد.
© کپی رایت . تمام حقوق آزمایشگاه آرما محفوظ است