preloader

HIV

ویروس نقص ایمنی اکتسابی و یا HIV متعلق به خانواده رتروویروس‌ها و جزء لنتوویروس‌ها است .رتروویروس‌ها در گونه‌های مختلف مهره‌داران وجود دارند و با بیماری‌های مختلفی در حیوانات و انسان‌ها مرتبط اند.این نوع از ویروس‌ها به طور ویژه، با بدخیمی‌ها، بیماری‌های خودایمنی، سندرم‌های نقص‌ایمنی، کم‌خونی‌های آپلاستیک و همولیتیک، بیماری‌های مربوط به استخوان و مفاصل و بیماری‌های سیستم عصبی ارتباط دارند.
ویــروس HIV ابتدا رده مونوســیت / ماکروفاژها را هدف قرار داده و در آن تکثیر می‌شــود، سپس در لنفوسیت‌های +CD4  تکثیــر خود را ادامه می‌دهــد.فرد مبتلا به HIV ممکن است در ظاهر سالم به نظر بیاید و براي مدت طولاني هيچ علامتي از بيماري یا عفونت نداشته باشد. به همین دلیل می‌توان گفت تنها راه تشخيص عفونتHIV، انجام آزمايش خون است.  از زمانی که ویروس وارد بدن فرد می‌شود تا هنگامی که پاسخی قابل تشخیص با آزمایش خون ایجاد شود، دوره ی نهفتگی  نامیده می‌شود. از آنجا که به طور معمول تشخیص این بیماری، با شناسایی آنتی بادی بر علیه ویروس صورت می گیرد، در طول این دوره نتایج آزمایش فرد آلوده به HIV، می‌تواند منفی گردد. اما علیرغم منفی بودن آزمایش، امکان انتقال ویروس وجود دارد.

 

علائم بیماری HIV


در مراحل پیشرفته HIV این موارد شایع است:
  •  کم خونی (آنمی) و کاهش نوتروفیل‌ها (نوتروپنی) و کاهش پلاکت‌ها (ترومبوسیتوپنی).
  •  کاهش تعداد لنفوسیت‌های CD4، بیشتر از همه به عنوان عامل پیشگویی کننده پیشرفت HIV بکار می‌رود.
  •  خطر پیشرفت به سمت عفونت‌های فرصت طلب ایدز یا بدخیمی‌ها وقتی که CD4ها کمتر از  ۲۰۰cell/µl باشد، بالاست.
  •  درصد لنفوسیت‌های CD4: ممکن است درصد CD4 ها قابل اطمینان‌تر از تعداد آنها باشد. خطر پیشرفت به سمت عفونت‌های فرصت طلب ایدز یا بدخیمی‌ها وقتی که درصد CD4 ها کمتر از 20% باشد، بالاست.
 

ازدواج با فرد مبتلا به ایدز یا HIV مثبت 

قبلا فردی که مبتلا به HIV مثبت یا ایدز می شد ، دنیا برایش تمام شده محسوب می شد ولی با پیشرفت علم و کنترل بیماری همه چیز برای مبتلایان به ایدز متفاوت شده است با وجودی که درمانی موثر برای از بین بردن این ویروس وجود ندارد ولی با استفاده از داروهای تولید شده ، می توان عمری طولانی همراه با سلامت داشت و از ابتلای اطرافیان به بیماری پیشگیری کرد. امروزه مبتلایان به ایدز با مصرف داروها می توانند این ویروس را ضعیف کرده و در بدنشان بلوکه کنند ، ازدواج کنند و حتی فرزندی سالم به دنیا بیاورند.ایدز امروزه تبدیل به یک بیماری قابل کنترل شده و روش های انتقال آن از نظر علمی شناخته شده است و دیگر افراد مثل قبل از افراد مبتلا به ایدز فرار نمی کنند مگر این که در ناآگاهی به سر ببرند. 
با پیشرفت علم ، خوشبختانه امید به زندگی افراد مبتلا به ایدز افزایش پیدا کرده است. با این که ترجیحا بهتر است افراد مبتلا به ایدز با همدیگر ازدواج کنند ولی اگر بر حسب اتفاق یک فرد سالم عاشق فرد مبتلا یه ایدز شود می تواند با نظر گرفتن روش های مناسب و شرکت در کلاس های مشاوره با آگاهی کامل از خطرات احتمالی که او و شریک عاطفی اش را تهدید می کند و با آموزش استفاده از روش های بهداشتی ، خود مراقبتی و پیشگیری از بارداری مناسب ،  به ازدواج با فردی که ایدز دارد فکر کند. 
رابطه ای که در آن یک فرد به اچ آی وی مبتلا باشد و دیگری نباشد به آن رابطه ناهمگون می گویند. اگر زوجهای ناهمگون رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشد خطر انتقال وجود دارد. اما با استفاده از کاندوم در طول رابطه جنسی خطر تا حد زیادی کاهش می یابد. هر دو شریک در رابطه جنسی ناهمگون باید برای جلوگیری از ابتلا یکدیگر به اچ آی وی متعهد باشند.
 ابتلا از طریق رابطه جنسی دهانی امکان پذیر است، اما خطر ابتلا در آن از خطر ابتلا در رابطه جنسی محافظت نشده با یک مرد یا زن بسیار کمتر است. اگر در هنگام رابطه جنسی دهانی، منی فردی که به اچ آی وی آلوده است وارد دهان فردی شود که دارای زخم لثه یا بریدگی در درون دهان خود است، احتمال ابتلا آن فرد به اچ آی وی وجود دارد.
احتمال این که یک مرد یا زن در طول رابطه جنسی دهانی به اچ آی وی مبتلا شود پایین است، زیرا بزاق دارای ویروس اچ آی وی نیست. اما اگر شخص دریافت کننده رابطه جنسی دهانی در دهان خود بریدگی داشته باشد یا لثه های او زخم شده باشند، احتمال انتقال اچ آی وی تا حدی افزایش می یابد.شما میتوانید با فرد مبتلا به اچ آی وی مثبت ازدواج کنید و بچه هایی سالم به دنیا بیاورید.

 

روش های پیشگیری از ابتلا در ازدواج با فردی که ایدز دارد

ویروس اچ آی وی از سه راه شناخته شده منتقل می شود :
– تماس جنسی محافظت نشده 
– استفاده از سرنگ مشترک
– استفاده از وسایلی که به خون اغشته شده باشند
به طور کلی ویروس اچ آی وی نمی تواند به پوست سالم نفوذ کند ، فقط  تماس خون و مایعات جنسی فرد آلوده با پوست یا غشای مخاطی که زخمی شده باشد یا خراشیده شده باشد می تواند منجر به انتقال ویروس شود. باید بدانید که ویروی اچ آی وی از راه تماس عادی منتقل نمی شود مثلا شما با کار کردن یا زندگی کردن کنار یک بیمار اچ آی وی مثبت یا حتی استفاده از وسایل غذاخوری مشترک ، حمام مشترک و توالت مشترک به این بیماری مبتلا نمی شوید. 
در صورت تماس با فرد مبتلا به ایدز 48 ساعت طلایی برای دفع ویروس دارید
 
ازدواج با شخصی که مبتلا به ایدز است ریسک خاص خودش را دارد بنابراین باید با آگاهی کامل در این مسیر قدم بردارید و به جلسات مشاوره بروید ، مصرف به موقع داروها و استفاده از کاندوم هنگام رابطه جنسی و جدا کردن کامل وسایل شخصی و بهداشتی مثل شانه ، ناخن گیر ، تیغ ، مسواک و خمیر  دندان و غیره می توانید ضریب خطر را بسیار کم کنید. 
 ایدز از طریق بزاق یا خوردن خوراکی وارد بدن نمی شود مگر این که داخل دهان یا روی لبتان زخم باز داشته باشید و خون یا ترشحات بدن فرد مبتلا خوراکی شما را آلوده کرده باشد که اتفاق بسیار نادری است. 
امکان انتقال ایدز از مسیرهای خونی بیشتر از مسیر رابطه جنسی است ولی در صورت ورود ویروس HIV از طریق خون به بدن ، شما 24 ساعت طلایی در اختیار دارید تا با مراجعه به مراکز درمانی و مصرف داروهای خاص ار ابتلا به بیماری پیشگیری کنید.
 
در صورت پاره شدن کاندوم و تماس با مایعات ترشح شده در اندام جنسی فرد مبتلا شما 72 ساعت طلایی در اختیار دارید و  می توانید با مراجعه فوری به مراکز بهداشتی و مصرف دارو از ابتلا و انتقال بیماری جلوگیری کنید و با مصرف یک دوره 15 – 30 روزه دارو ، ویروس را از بدن دفع کنید.  
احتمال انتقال ویروس اچ آی وی از طریق رابطه جنسی در صورتی که زخم یا خراشی روی پوست بدن یا واژن وجود نداشته باشد حدود 0.1 – 1 درصد است ولی تکرار برقراری رابطه جنسی میتواند تا حدود زیادی این احتمال را افزایش دهد. احتمال ابتلای زنان به ویروس اچ آی وی در رابطه جنسی بیشتر از احتمال ابتلای مردان است. مادر آلوده به ویروس اچ آی وی در صورتی که تحت درمان قرار بگیرید ، بیماری را به نوزاد انتقال نمی دهد.