preloader

آنتی ژنcarcinoembryonic (CEA)

آنتی ژنcarcinoembryonic (CEA)

آزمایش CEA برای شناخت و کنترل بیماری سرطان انجام می‌گیرد. افزایش آن می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. التهاب کولیت، التهاب لوزالمعده، سرطان کبدی، سرطان معده ، سرطان سینه، سرطان ریه، سرطان لوزالمعده، سیگار کشیدن و سیروز کبدی از جمله دلایل شایع افزایش cea در آزمایش خون به شمار می‌روند.

CEA، تومورمارکری است که پیش از تولد در دستگاه گوارشی جنین تولید می‌شود و به بالاترین حد ممکن می‌رسد، اما بلافاصله پس از تولد روند نزولی پیدا می‌کند. هرچه فرد بزرگتر شود سطح این تومورمارکر نیز کاهش پیدا می‌کند، بنابراین افزایش آن می‌تواند نشان ابتلا به سرطان، رشد بیماری و متاستاز مجدد سرطان باشد. البته این تومورمارکر در افراد سیگاری نیز سطح افزایشی و بحرانی را نشان می‌دهد. در هر صورت این آزمایش برای تشخیص، کنترل روند درمان و اطلاع از متاستاز انواع سرطان بکاربرده می‌شود.

CEA بالا همیشه نشانه سرطان نیست؛ گاهی خونریزی شدید، عفونت پوستی، خون مردگی زیر پوست و احساس غش نیز می‌توانند دلیل افزایش سطح CEA باشند.

آزمایش آنتی ژنcarcinoembryonic (CEA) از جمله آزمایش‌های خون است که برای تشخیص انواع خاصی از سرطان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این تست به طور ویژه برای تشخیص سرطان روده بزرگ و راست روده مورد توجه قرار گرفته است. با استفاده از نتایج تست، پزشک می‌تواند روند درمان را نیز بررسی نماید. آنتی ژن ماده‌ای است که توسط سلول‌های سرطانی تولید می‌شوند. گاهی اوقات آنتی ژن‌ها در جریان خون آزاد خواهند شد. در آزمایش CEA سطح CEA در خون اندازه گیری می‌شود. سطح بالای CEA در بدن پس از درمان یا جراحی سرطان به این معنا است که سرطان از بین نرفته است. همچنین این احتمال وجود دارد  که سرطان به سایر قسمت‌های بدن سرایت کرده باشد.

تفسیر آزمایش خون CEA

همانطورکه اشاره کردیم آنتی ژن CEA یا Carcinoembryonic پروتئینی است که به میزان نرمال در بافت‌های گوارشی جنین داخل رحم تولید می‌شود، بنابراین تا زمانی که جنین داخل رحم مادر باشد وجود این آنتی ژن خطری درپی ندارد. هنگامیکه کودک متولد می‌شود، نمی‌توان سطح CEA را اندازه‌گیری کرد.

در حالت نرمال هرچه سن افزایش پیدا کند سطح CEA نیز باید کمتر شود. اما مشخص شده که مبتلایان به سرطان روده بزرگ و سرطان کارسینوماها (سرطان کیسه صفرا، سرطان کبد، سرطان لوزالمعده و سینه) این آنتی ژن را در خون دارند. البته این تومور مارکر در آزمایشات بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو، دیورتیکولیت و سیروز کبدی نیز مشاهده می‌شود. با استفاده از اندازه‌گیری سطح این آنتی ژن می‌توان قبل از پیشرفت بیماری از وجود سرطانهایی مانند سرطان سینه مطلع شد. البته با استفاده از آزمایش CEA و بررسی تفسیر آن پزشک متخصص می‌تواند بر روال درمان بیمار و کنترل وضعیت آن نیز تسلط و آگاهی بیشتری پیدا کند.

این آزمایش قبل و بعد از درمان انجام می‌گیرد و سپس نتیجه دو آزمایش با هم مقایسه می‌شود. چنانچه پس از درمان نیز این تومورمارکر مشاهده شود، به این معناست که سرطان برگشته و درمان بی‌نتیجه بوده است.

در واقع اصلی‌ترین کاربردی که این تومورمارکر برای متخصصین و بیماران مبتلا به سرطان دارد این است که خیلی زودتر عود سرطان را تشخیص دهند و از متاستاز بیشتر سرطان جلوگیری کنند. این تومورمارکر در متاستاز و شکست درمان سرطان‌های کبدی و استخوان بیشترین سطح ممکن است دارد.

میزان نرمال آزمایش CEA

به طور کلی رنج نرمال آزمایش CEA باید کمتر از 3.8 ng/mL باشد. چنانچه در آزمایش بیش از این گزارش شود، مقدار بحرانی و خارج از حدود طبیعی است.

نتایج مشکوک می‌تواند علت تکرار آزمایش CEA باشد. لازم است پیش از انجام آزمایش تومورمارکر Cea موارد زیر را بدانید و رعایت کنید تا نتیجه کاذب نشود:

  • در افراد سیگاری، نتیجه CEA بالا و کاذب خواهد بود.
  • رادیوتراپی پیش از آزمایش CEA سبب افزایش سطح این تومورمارکر می‌شود.
  • مصرف داروهای هپاتوکسیک که برای درمان سرطان کاربرد دارند سبب افزایش کاذب Cea می‌شود

آزمایش CEA  چه زمانی تجویز می‌شود؟

CEA نوعی آنتی ژن گلیکوپروتئینی است. بررسی سطح این آنتی ژن زمانی در آزمایش خون درخواست می‌شود که فرد مشکوک به سرطان باشد یا اینکه روند درمانی او تحت کنترل قرار گرفته باشد. این تست معمولا زمانی درخواست می‌شود که بیمار مبتلا به سرطان کولون باشد و علائم زیر در او دیده شود:

کاهش وزن بدون دلیل

احساس ضعف جسمانی

احساس خستگی با وجود استراحت کافی

مشاهده خون در مدفوع

احساس گرفتگی، نفخ و درد در ناحیه شکمی

تغییر رنگ و ظاهر مدفوع

کنترل روند درمان سرطان

آزمایش cea اندازه‌گیری سطح آنتی‌ژن کارسینوامبریونیک است. Cea بصورت طبیعی باید کمتر از 3.8 ng/mL باشد و در غیراینصورت سطح آن بحرانی است.