preloader

آبله میمونی

Mpox
که قبلا به عنوان آبله میمون شناخته می شد، یک بیماری ویروسی است که توسط ویروس آبله میمون، گونه ای از جنس Orthopoxvirus ایجاد می شود. دو دسته مجزا از ویروس وجود دارد: کلاد I با زیرشاخه های Ia و Ib و کلاد II با زیرشاخه های IIa و. IIbواکسن هایی برای mpox وجود دارد. واکسیناسیون باید همراه با سایر مداخلات بهداشت عمومی در نظر گرفته شود.

علائم آبله میمون 

علائم آبله میمونی شامل تب، سردرد شدید، درد عضلانی، ضعف شدید و تورم غدد لنفاوی است. 
عوارض ابله میمونی می‌تواند شامل تورم غدد لنفاوی و ضایعات پوستی شبیه به آبله مرغان باشد. 
تفاوت آبله مرغان با آبله میمون در شدت علائم و نحوه انتقال آن‌ها است. ضایعات پوستی معمولاً ابتدا در صورت و سپس در سایر قسمت‌های بدن ظاهر می‌شوند. 
این جوش‌ها ممکن است به تاول‌های پر از مایع تبدیل شوند و سپس به دلمه‌های ضخیم تبدیل شوند. در نهایت، این دلمه‌ها می‌ریزند و میتواند باعث باقی ماندن جای زخم شوند.

 

چه کسانی بیشتر در معرض آبله میمون هستند؟

موارد زیر بیشتر در معرض ابتلا به آبله میمون قرار دارند و لازم است این افراد توجه ویژه‌ای به پیشگیری و مراقبت‌های بهداشتی داشته باشند:
  1. افرادی که با بیماران مبتلا در تماس نزدیک هستند: تماس چهره به چهره با بیماران آبله میمون می‌تواند خطر ابتلا را به طور قابل توجهی افزایش دهد. این افراد باید با رعایت فاصله اجتماعی مناسب و استفاده از تجهیزات حفاظت فردی، خطرات را کاهش دهند.
  2. افرادی که با ضایعات پوستی آلوده تماس دارند: افرادی که به صورت فیزیکی یا از طریق تماس جنسی با ضایعات پوستی بیمار در ارتباط هستند، به شدت در معرض خطر قرار دارند. لازم است این افراد از تماس مستقیم با زخم‌ها و ضایعات دیگران خودداری کنند.
  3. افرادی که با لباس‌های آلوده بیماران مبتلا تماس دارند: تماس با لباس یا اشیاء آلوده به ویروس آبله میمون، حتی اگر این تماس 21 روز قبل از بروز علائم بیماری باشد، می‌تواند عواقب جدی به همراه داشته باشد. بنابراین، افراد باید از استفاده از لباس‌ها یا اشیاء مشترک افراد بیمار خودداری کنند و در صورت لزوم، لباس‌ها را به طور کامل شستشو دهند.
  4. افرادی که سابقه سفر به مناطق با شیوع آبله میمون دارند: سفر به کشورهایی که موارد آلودگی به آبله میمون در آنها گزارش شده، یک عامل خطر جدی محسوب می‌شود. این افراد باید پس از بازگشت به کشور خود، به‌طور دقیق به علائم بیماری توجه کنند و در صورت مشاهده هرگونه علامت غیرعادی، به پزشک مراجعه کنند.
با توجه به اینکه آبله میمون یک بیماری عفونی جدی است، اطلاع‌رسانی و آموزش در مورد روش‌های پیشگیری به ویژه برای این گروه‌های در معرض خطر، از اهمیت بسیاری برخوردار است.

 

راه‌های انتقال آبله میمون

راه انتقال آبله میمون عمدتاً از طریق تماس نزدیک با حیوانات آلوده یا انسان‌های مبتلا است. این ویروس می‌تواند از طریق تماس مستقیم با زخم‌ها، ترشحات بدن یا مایعات بدن منتقل شود.
 همچنین، تماس با سطوح یا مواد آلوده مانند لباس، ملافه و وسایل شخصی که با ضایعات پوستی یا ترشحات بدن فرد آلوده در تماس بوده‌اند، می‌تواند موجب انتقال ویروس شود.
 در مواردی نیز انتقال آبله میمون از طریق قطرات تنفسی در تماس‌های نزدیک و طولانی‌مدت ممکن است رخ دهد.

 

روش تشخیص آبله میمون

علاوه بر تشخیص این بیماری بر اساس علائم بالینی، یکی از روش‌های مهم و مورد تأیید برای تشخیص دقیق‌تر، استفاده ازتست PCR و الایزای اختصاصی برای این بیماری است. این روش‌ها به ما امکان می‌دهند تا با دقت بیشتری وجود ویروس را شناسایی کنیم و به همین دلیل، نقش مؤثری در مدیریت و کنترل این بیماری دارند.

 

پیشگیری از آبله میمون

پیشگیری از بیماری آبله میمون شامل واکسیناسیون و رعایت بهداشت شخصی است. واکسن آبله میمون به افرادی که در معرض خطر بالای عفونت قرار دارند، مانند کارکنان بهداشت و درمان، توصیه می‌شود.

 

واکسن آبله میمون

مشابه واکسن‌های آبله انسانی است و می‌تواند به کاهش شیوع آبله میمونی کمک کند.
رعایت بهداشت، شستشوی مرتب دست‌ها و جلوگیری از تماس با حیوانات آلوده از جمله راه‌های پیشگیری هستند.